07 mai 2020 - CEDO

Augustin Zegrean desfiinteaza decizia CEDO in cazul Kovesi: Nu pot sa inteleg decizia/ Este discutabila si gresita

Fostul presedintele al Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), Augustin Zegrean, sustine ca decizia CEDO in cazul Laurei Codruta Kovesi este discutabila si gresita pentru ca nu poate CEDO verifica legalitatea unei hotarari a CCR unde se judeca doar conformitatea legii cu Constitutia, nu se judeca oameni sau firme.

Augustin Zegrean a declarat, joi, pentru MEDIAFAX ca nu exista nicio cale de atac impotriva deciziilor CCR.

"CCR nu face parte din instantele judecatoresti, deci CEDO nu poate verifica legalitatea unei hotarari a CCR pentru ca la Curte se judeca doar conformitatea legii cu Constitutia, nu se judeca oameni sau firme. Nu este in practica CEDO sa judece legalitatea hotararilor curtilor constitutionale. Deciziile CCR sunt definitive si obligatorii de la data publicarii in Monitorul Oficial, nu exista nicio cale de atac impotriva deciziilor CCR", a spus Zegrean.

Potrivit acestuia, pentru ca un cetatean sa se adreseze CEDO cu o cerere, trebuie intai sa epuizeze caile de atac de la toate nivelurle instantelor judecatoresti din Romania.

"Dna Kovesi nu s-a adresat instantelor din Romania ci s-a adresat cu cerere direct la CEDO, ceea ce este impotriva regulilor CEDO. Daca cineva se adreseaza CEDO, spunand ca a fost judecat gresit, CEDO il trimite la instantele romanesti si doar dupa ce s-au epuizat toate caile de atac, in termen de 4 luni se poate duce la CEDO. Iar CEDO, dupa 10 ani, da o solutie. Iar in cazul d-nei Kovesi a dat o solutie in mai putin de un an. De aceea eu spun ca hotararea CEDO este discutabila si gresita si nu poate avea niciun efect pentru ca nu-si doreste sa aiba vreun efect", a explicat Augustin Zegrean.

Fostul presedinte al CCR a precizat ca in decizia CEDO se arata ca in cazul Kovesi s-au incalcat articolele 6 si 10 din CEDO.

"Articolul 6 vorbeste despre liberul acces la justitie, or dna Kovesi nu s-a adresat justitiei din Romania, iar articolul 10 vorbeste despre dreptul la exprimare. Nu i-a oprit nimeni dnei Kovesi acest drept. Nu pot sa inteleg decizia CEDO, pe care am citit-o si recitit-o", a mai spus Zegrean.

Acesta sustine ca deciziile CCR nu pot fi revizuite, in conditiile in care nu exista niciun text in legislatia din Romania care sa permita asa ceva.

"Se poate face revizuire, dar la hotararile judecatoresti, unde exista calea judecatoreasca extraordinara de atac a revizuirii, prevazuta in Codul de Procedura Civila sau in penal, dar nu se refera la hotararile CCR", a mai precizat Augustin Zegrean.

Intrebat cum comenteaza atacurile la adresa CCR ale unor lideri ai statului roman, fostul presedinte al CCR a afirmat ca inca din 2007 aceasta institutie este atacata.

"Ne-am obisnuit cu asta, ataca ba unii, ba altii. Nu inteleg de ce o iau in nume personal, cata vreme CCR nu judeca oameni, ci legi", a conchis Augustin Zegrean.

Sursa : www.mediafax.ro