07 iun 2019 - UNPIR - Insolvenţa

UNPIR evidentiaza 5 avantaje ale noii proceduri ANAF

Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa evidentiaza cinci avantaje ale noii proceduri adoptate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Lista de administratori judiciari agreati de ANAF va fi actualizata trimestrial, potrivit unui ordin al Fiscului publicat in urma discutiilor cu UNPIR (click aici pentru Ordinul nr. 1443/2019).

Principalele schimbari aduse de ordinul ANAF se refera la: frecventa procedurilor de agreare, mentinerea practicienilor agreati deja pe vechiul ordin, onorariile practicienilor in insolventa, ofertele cu onorarii nerezonabil de mici si eliminarea societatilor fara patrimoniu din procedura de selectie.

Procedura de agreare trimestriala

Procedura de agreare se va organiza trimestrial, aspect ce va permite un acces mai rapid al practicienilor in insolventa nou intrati in profesie la procedurile de insolventa in care ANAF are calitatea de creditor semnificativ. Anterior,

procedura de agreare era organizata in functie de situatie, fara o periodicitate prestabilita.

Practicienii agreati deja pe vechiul ordin sunt mentinuti

Practicienii agreati deja la momentul intrarii in vigoare a acestor modificari vor fi mentinuti pe lista si nu trebuie sa reia procedurile de acreditare, insa lista va fi verificata trimestrial de catre comisia ANAF, iar practicienii care nu mai respecta conditiile de apartenenta, prevazute de art. 4 alin. (2) lit. b) si c), vor fi descalificati.

Plafon majorat pentru onorariile practicienilor

„In privinta onorariului, organul fiscal central este de acord cu onorariul stabilit de judecatorul-sindic prin hotararea de deschidere a procedurii, fara a depasi suma de 5.000 lei pentru intreaga procedura in cazul onorariului fix si procentul de maximum 5% din sumele distribuite creditorilor in cazul celui de succes. Pentru practicienii in insolventa inregistrati ca platitor de TVA, onorariul va fi de 5.000 lei, respectiv 5%, exclusiv TVA”, a declarat Niculae Balan, presedintele UNPIR.

Anterior, plafonul onorariului acceptat de organul fiscal central era de 3.000 lei.

Gata cu onorariile vadit disproportionate

„Orice oferta care nu respecta aceste conditii va fi descalificata. Sunt considerate astfel de oferte cele cu onorariul lunar si  /sau onorariul de succes cu valoare mai mica de 1%, exclusiv TVA, precum si cele vadit disproportionate, pe de o parte, raportat la societatile debitoare fata de care se doreste selectarea in vederea sustinerii in calitatea de administrator / lichidator judiciar, iar pe de alta parte, raportat la celelalte onorarii solicitate de catre ceilalti ofertanti”, a adaugat presedintele UNPIR.

Noua prevedere abordeaza chestiunea onorariilor de dumping, tactici agresive de ofertare care genereaza dificultati ulterioare. Prin aceasta masura, UNPIR si ANAF cauta sa asigure ca fiecare administrator va aloca resurse suficiente fiecarui dosar si va fi remunerat adecvat, cu sume cunoscute sau previzibile inca de la inceputul procedurii.

Eliminarea din procedura de selectie a societatilor fara patrimoniu

Poate cea mai importanta masura este eliminarea prin neaplicarea procedurii de selectie pentru societatile fara bunuri urmaribile pentru care, in majoritatea cazurilor, onorariul practicianului in insolventa se achita din fondul de lichidare.

In concluzie, noul ordin privind procedurile de agreare si selectie a practicienilor in insolventa este un pas important intr-o directie foarte buna, considera reprezentantii UNPIR. ANAF este in foarte multe dosare creditorul majoritar, astfel incat este esential ca administratorii si lichidatorii judiciari sa fie agreati si desemnati pe criterii transparente si adecvate complexitatii procedurii, adauga practicienii in insolventa.

„Salutam noul ordin ANAF privind procedurile de agreare si selectie a practicienilor in insolventa. Consideram ca acest rezultat al discutiilor consistente dintre UNPIR si ANAF ar trebui sa serveasca drept exemplu pentru felul in care trebuie facute reglementarile in profesiile liberale: prin consultarea specialistilor si a tuturor partilor implicate”, a afirmat Niculae Balan, presedintele UNPIR.

Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania este structura care la nivel national reprezinta si reglementeaza profesia de practician in insolventa. In doua decenii de activitate, numarul societatilor profesionale membre UNPIR a crescut de la 55 la 670, iar numarul practicienilor a crescut de la 365 la 2.960.

Sursa : www.juri.ro