01 iul 2018 - Servicii Secrete

Un protocol din 1998 semnat de 6 institutii, printre care SRI si SIE, prevede crearea unui Grup Operativ Central. Printre atributii se numara si efectuarea de acte de urmarire penala

Un protocol semnat în 1998 între SRI, SIE, Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, Ministerul de Interne şi Ministerul Finanţelor, prezentat de Lumea Justiţiei, prevede înfiinţarea unui Grup Operativ Central, care avea printre atribuţii şi efectuarea de acte de urmărire penală.

Prin acest protocolul, institutiile semnatare conveneau sa coopereze in vederea ,,realizarii unui sistem informational corespunzator si pentru solutionarea operativa a unor atfel de cauze, prin constituirea unei Unitati Nationale Interforte", respectiv prin constituirea si functionarea ,,in mod permanent, la nivel national, a Grupului operativ central de combatere a criminalitatii organizate si coruptiei, denumit Grupul operativ central".

Astfel, Grupul operativ central era condus de catre procurorul sef al Sectiei anticoruptie din Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie. Tot prin acest document, a fost constituit si Grupul oprativ teritorial de combatere a criminalitatii organizate si coruptiei, condus de catre procurorul sef al Sectiei anticoruptie, urmarire penala si criminalistica a Parchetului de pe langa Curtea de Apel.

Grupul operativ central era format dintr-un reprezentant al Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptie al Ministerului Justitiei, patru reprezentanti ai Ministerului de Interne, un reprezentant al Serviciului Roman de Informatii, un reprezentant al Serviciului de Informatii Externe si trei reprezentanti ai Ministerului de Finante.

Grupul operativ central avea trei atributii, respectiv concentrarea, analiza, evaluarea si valoificarea informatiilor referitoare la criminalitate organizata si coruptie, realizarea de controale si verificari de specialitate, in mod independent sau in colective mixte, dar si efectuarea actelor de urmarire penala, dispuse de procuror, conform competentelor prevazute de lege.

,,Reprezentantii Ministerului Justitiei, Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe si Ministerului Finantelor vor aduce la cunostinta organelor Ministerului Pubic, in scris, datele si informatiile ce le detin, in legatura cu savarsirea faptelor de criminalitate organizata si coruptie. La solicitarea procurorului, organele mai sus mentionate vor transmite orice alte date, informatii, documente si inscrisuri necesare urmaririi penale in cauzele instrumentate si vor efectua investigatii sau verificari cu privire la alte fapte penale ori persoane despre care exista indicii ca au participat la savarsirea unor astfel de infractiuni. In dosarele retinute pentru instrumentare, Grupul operativ central si Grupul operativ teritorial vor efectua activitati de investigatii, control si urmarire penala, potrivit competentelor legale ale autoritatilor semnatare", se arata in protocol.

Documentul mai prevede ca Ministerul Public sa comunice in scris Ministerului de Justitie, Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe si Ministerului Finantelor "datele si informatiile de interes cu privire la faptele pe care le-au sesizat, rezultate din finalizarea urmaririi penale".

,,Protocolul privind cooperarea intre Ministerul Justitiei, Ministerul Public, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe si Ministerul Finantelor in domeniul combaterii criminalitatii organizate si coruptiei" a fost semnat in decembrie 1998 de catre ministrul de Justitie de atunci, Valeriu Stoica, Procurorul General al Romaniei de la acea vreme Mircea Criste, fostul ministru de Interne, Gavril Dejeu, fostul director SRI, Costin Georgescu, directorul SIE de atunci, Catalin Harnagea si ministrul Finantelor de la acea vreme Decebal Traian Remes.

Sursa : www.mediafax.ro