08 oct 2018 - Servicii Secrete

Tudorel Toader, despre protocoalele MJ - SRI: O sa declansam procedura de desecretizare

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni, în cadrul şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM, că a cerut să fie informat cu privire la cele două protocoale încheiate între minister şi SRI şi că va cere declanşarea procedurii de desecretizare a acestora.

,,Am cerut sa fiu informat si o sa declansam procedura de desecretizare", a declarat Tudorel Toader, in cadrul sedintei.

Anterior, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca nu a avut timp sa verifice ce este cu cele doua protocoale incheiate intre ministerul Justitiei si SRI, dar ca in general are o problema cu acele intelegeri care afecteaza procesul de justitie. "Nu am reusit dimineata sa ma uit pentru ca am avut alte urgente de rezolvat, dar plecand de la CSM sigur voi verifica", a spus ministrul Justitiei.

Intrebat daca este semnatarul protocoalelor, Toader a raspuns "Categoric nu. Da, in spatiul public cineva, caruia nu vreau sa i spun numele, spunea ministrul Toader a semnat sase protocoale. Acum, protocoalele acestea, va rog sa fiti de acord, noi luam atitudine si le blamam si vom vedea juridic ce le facem protocoalele care au avut implicatie in activitatea de infaptuire a justitiei Eu am semnat ca decan al Facultatii de Drept de la Iasi un protocol cu CSM pentru ca studentii de la drept au in planul de invatamant disciplina obligatorie practica de specialitate anul 3 la parchete, anul 4 la instate. L-am semnat cu CSM protocol in baza caruia parchetele, instantele primesc studentii sa faca practica, Era un protocol benefic formarii profesionale. Noi vorbim doar de cele din activitatea de infaptuire a justitiei", a mai afirmat Toader, la intrarea la CSM.

Forumul Judecatorilor a publicat, duminica, un raspuns de la Ministerul Justitiei, in care se mentiona faptul ca institutia condusa de Tudorel Toader are incheiate protocoale cu SRI. ,,La nivelul Ministerului Justitiei exista doua protocoale clasificate incheiate intre Ministerul Justitiei si Serviciul Roman de Informatii. Primul protocol de colaborare incheiat exclusiv pe problema Prevenirii si Combaterii Terorismului, iar al doilea protocol reprezinta organizarea si functionarea Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului", se arata in raspunsul Ministerului Justitiei transmis Forumului Judecatorilor. Tot in raspunsul transmis Forumului, se arata faptul ca, avand in vedere caracterul nepublic al unor astfel de documente, informatiile sunt ,,exceptate de la liberul acces al persoanelor".

Sursa : www.mediafax.ro