18 iul 2022 - Servicii Secrete

Stare de urgenta in Sri Lanka. Presedintele interimar se lupta sa mentina controlul tarii pe fondul protestelor repetate

Presedintele interimar al Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a declarat stare de urgenta in micutul stat insular. Sri Lanka trece printr-o criza economica greu de suportat.

Penuria cu produse de baza a accentuat disconfortul cetatenilor, nemultumiti de conditiile de trai.

Wickremesinghe a anuntat stare de urgenta inca de saptamana trecuta, dupa ce presedintele Gotabaya Rajapaksa a fugit din tara pentru a scapa de revolta generala indreptata impotriva guvernului sau.

,,Starea de urgenta este necesara, asadar, sa se faca, in interesul sigurantei publice, a protectiei ordinii publice si a mentinerii bunurilor si serviciilor esentiale vietii comunitatii", a declarat Wickremesinghe.

Demisia lui Rajapaksa a fost acceptata vineri de parlament. Fostul presedinte a zburat in Maldive si apoi in Singapore, dupa ce sute de mii de protestatari antiguvernamentali au iesit pe strazile din Colombo in urma cu o saptamana si au patruns cu forta in resedinta sa oficiala si in biroul de lucru.

Parlamentul Sri Lanka s-a intrunit sambata pentru a incepe procesul de alegere a unui nou presedinte, iar un transport de combustibil a sosit pentru a oferi o oarecare alinare natiunii afectate de criza.

Wickremesinghe, care anterior a fost prim-ministru este considerat a fi aliatul lui Rajapaksa si protestatarii vor ca acesta sa plece din functie, desi esteunul dintre cei mai importanti .

Sursa : www.mediafax.ro