17 iun 2022 - Servicii Secrete

Sri Lanka le cere angajatilor guvernamentali sa lucreze de acasa din cauza lipsei de combustibil

Guvernul din Sri Lanka le-a cerut vineri angajaţilor din sectorul public să lucreze de acasă timp de două săptămâni din cauza crizei combustibililor. Naţiunea insulară se confruntă cu cele mai grave tulburări financiare din ultimele şapte decenii, anunţă Reuters.

Sri Lanka se straduieste sa gaseasca valuta straina pentru a plati importurile de combustibil de care are nevoie cu disperare, iar stocul existent de benzina si motorina se estimeaza ca se va epuiza in cateva zile.

Specialistii spun ca o combinatie intre proasta guvernare si pandemia COVID-19 a impins aceasta tara de 22 de milioane de locuitori in cea mai grava criza economica de la obtinerea independentei fata de Marea Britanie, in 1948.

,,Luand in considerare limitele severe ale aprovizionarii cu combustibil, sistemul slab de transport public si dificultatea de a utiliza vehicule private, aceasta circulara permite personalului sa se prezinte la serviciu incepand de luni", a declarat vineri Ministerul Administratiei Publice si Internelor.

Din cei aproximativ un milion de angajati guvernamentali, salariatii care furnizeaza servicii esentiale, cum ar fi asistenta medicala, vor continua sa se prezinte la serviciu, se arata in circulara.

La inceputul acestei saptamani, guvernul a aprobat, de asemenea, saptamana de lucru de patru zile pentru angajatii din sectorul public pentru a-i ajuta sa faca fata unei penurii cronice de combustibil si pentru a-i incuraja sa cultive alimente.

Cozi uriase de vehicule care se intind pe mai multi kilometri s-au format la multe benzinarii din intreaga tara in aceasta saptamana, iar oamenii au asteptat mai mult de 10 ore pentru combustibil.

Tara se afla in discutii cu Fondul Monetar International (FMI) pentru un pachet de salvare, iar o delegatie este asteptata luni la Colombo.

Organizatia Natiunilor Unite a prezentat un plan de strangere a 47 de milioane de dolari pentru a oferi asistenta celor 1,7 milioane de srilankezi cei mai afectati de criza in urmatoarele patru luni.

Pana la 5 milioane de srilankezi ar putea fi afectati in mod direct de penuria de alimente in urmatoarele luni, a anuntat vineri biroul premierului Ranil Wickremesinghe.

Sursa : www.mediafax.ro