23 dec 2021 - Servicii Secrete

Sri Lanka a gasit o metoda inedita de a-si plati datoria externa. Cum vor proceda

Sri Lanka intentioneaza sa plateasca o datorie pentru importurile anterioare de petrol din Iran, platind-o in ceai, a declarat un ministru al guvernului.

Ramesh Pathirana a spus ca tara sa spera sa trimita Iranului ceai in valoare de 5 milioane de dolari in fiecare luna pentru a compensa o datorie de 251 de milioane de dolari.

severa a datoriilor si a valutarului, care a fost agravata de pierderea veniturilor turistice in timpul pandemiei de coronavirus.

Un membru al consiliului de ceai din tara a declarat ca este prima data cand ceaiul a fost schimbat pentru achitarea datoriilor externe. Domnul Pathirana a spus ca metoda de plata nu va incalca sanctiunile Natiunilor Unite sau americane, deoarece ceaiul a fost clasificat ca produs alimentar din motive umanitare si nicio banca iraniana aflata pe lista neagra nu va fi implicata.

,,Speram sa trimitem ceai in valoare de 5 milioane de dolari in fiecare luna pentru a rambursa Iranului achizitiile de petrol in asteptare din ultimii patru ani", a spus el pentru Reuters.

,,Schema recomandata va salva Sri Lanka valuta straina atat de necesara, deoarece decontarea cu Iranul se va face in rupii din Sri Lanka prin vanzarea ceaiului Ceylon", a spus Ministrul Plantatiilor.

Sri Lanka produce aproximativ 340 m kg de ceai anual. Anul trecut a exportat 265,5 milioane kg, cu castiguri de 1,24 miliarde de dolari in 2020.

Sursa : www.mediafax.ro