29 apr 2022 - Servicii Secrete

SRI: Hackerii au utilizat echipamente de retea din afara Romaniei

În urma investigaţiilor realizate de Centrul Naţional Cyberint din cadrul SRI s-a stabilit că hackerii care au atacat o serie de site-uri aparţinând unor autorităţi naţionale au utilizat echipamente de reţea din afara României, anunţă SRI.

Atacatorii au preluat controlul asupra echipamentelor in cauza prin exploatarea de vulnerabilitati de securitate cibernetica, respectiv a lipsei unor masuri de securitate cibernetica si le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din Romania.

Vineri, incepand cu ora 04:00, o serie de site-uri apartinand unor autoritati nationale, respectiv institutii financiar-bancare au fost victimele unui atac cibernetic de tip Distributed-Denial-of-Service (DDoS). Atacul a determinat indisponibilizarea site-urilor pentru mai multe ore.

Atacul cibernetic, spune SRI, a fost revendicat de gruparea Killnet de sorginte estica, pro-rusa, specializata in atacuri de tip DDoS. Tot in aceasta luna, gruparea Killnet a lansat atacuri DDoS asupra site-urilor unor institutii din state precum SUA, Estonia, Polonia, Cehia, dar si asupra site-urilor NATO.

Responsabilitatea pentru asigurarea securitatii cibernetice primare a infrastructurilor afectate nu apartine Serviciului Roman de Informatii. Cu toate acestea, avand in vedere amploarea atacurilor cu impact la adresa securitatii nationale, Centrul National Cyberint din cadrul Serviciului Roman de Informatii coopereaza activ cu entitatile responsabile pentru investigarea atacurilor cibernetice si remedierea efectelor acestora.

,,Precizam ca site-urile afectate nu fac parte din cadrul Sistemului National de Protectie a Infrastructurilor IT&C de interes national impotriva amenintarilor provenite din spatiul cibernetic (TITEICA) gestionat de Serviciul Roman de Informatii prin Centrul National Cyberint", mai arata comunicatul.

Sursa : www.mediafax.ro