18 aug 2018 - Servicii Secrete

SRI: Atacuri cibernetice de amploare asupra unor institutii financiare din Romania in ultimele trei luni/ Ce metode folosesc hackerii

Serviciul Român de Informaţii (SRI) anunţă, sâmbătă, că deţine date şi informaţii certe, inclusiv de ordin tehnic, că asupra unor instituţii financiare din România au avut loc atacuri cibernetice de amploare în perioada iunie – august 2018.

"Serviciul Roman de Informatii, prin unitatea sa specializata in domeniul cyberintelligence - Centrul National Cyberint (CNC) - detine date si informatii certe, inclusiv de ordin tehnic, ca asupra unor institutii financiare din Romania au avut loc atacuri cibernetice de amploare in perioada iunie - august a acestui an. Recent, si alte institutii partenere SRI au identificat, in tarile din care provin, iminenta producerii unor atacuri cibernetice de amploare indreptate asupra mai multor sisteme financiare din lume", se arata intr-un comunicat de presa al Serviciului Roman de Informatii (SRI), postat pe site-ul institutiei.

Conform analizei Centrului National Cyberint, hackerii folosesc mai multe unelte de atac, inclusiv unele din arsenalul Cobalt Strike, care sunt asociate cu o grupare de infractionalitate cibernetica de sorginte estica.

Una dintre metodele de lucru folosite de atacatori consta in extragerea unor sume de bani, eliminand limitele de retragere aferente unor conturi bancare.

Centrul National Cyberint monitorizeaza de mai multa vreme activitatile desfasurate de Gruparea Cobalt.

Zilnic, mii de atacuri cibernetice vizeaza institutii, entitati si persoane din spatiul virtual, iar atacurile informatice impotriva institutiilor financiare au cunoscut o crestere in ultimii ani, potrivit SRI.

Atacatorii folosesc tehnici de tipul APT -Advanced Persistent Threat - in urma carora obtin acces la sistemele informatice si ulterior gasesc metode sa valorifice informatiile accesate.

Pe fondul acestor atacuri cibernetice complexe, SRI a acordat deja sprijin unor institutii financiare pentru evaluarea, atribuirea si contracararea eventualelor efecte ale acestora.

Sursa : www.mediafax.ro