23 apr 2018 - Servicii Secrete

Primele explicatii despre protocolul SRI-Curtea Suprema. Tarcea: A fost incheiat dupa o decizie a CEDO

Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, susţine că protocolul SRI-ÎCCJ a fost încheiat în 2009, după o decizie a CEDO, pentru a reglementa autorizarea emiterii mandatelor de interceptare pe siguranţă naţională, întrucât nu exista cadru legal.

Presedintele instantei supreme sustine ca protocolul a fost incheiat in anul 2009, valabilitatea lui fiind incheiata in 2009. Cristina Tarcea a precizat ca, cel mai probabil, actul a fost incheiat dupa o decizie a CEDO din anul 2007, privind incalcarea dreptului la viata privata dupa realizarea unor interceptari pe siguranta nationala dispus de procurori.

"Decizia CEDO a fost pronuntata in 2007, dupa decizia CEDO care e obligatorie in dreptul intern, ar fi fost normala si necesarea adoptarea unei legi de modificare a legii 51/1991 prin care sa se prevada procedura de urmat si competentele unei instante de judecata. Eu cred ca asta este argumentul pentru care a fost incheiat acel protocol in 2009, ca dupa decizia CEDO nu a exista un cadru legal in baza caruia instantele sa dispuna autorizarea inregistrarii, iar nu parchetul. (..) Nu mai e aplicabil de la1 februarie 2014 pentru ca prin legea 255/2013 care a intrat in vigoare odata cu noul cod penal s-a reglemetat procedura prin lege de acordare a autorizatiei de interceptare de catre ICCJ in cazul infractiunilor pe siguranta nationala", a declarat Cristina Tarcea la Antena 3.

Sursa : www.gandul.info