06 iul 2022 - Servicii Secrete

Premierul din Sri Lanka a anuntat ca tara este ,,in faliment"

Sri Lanka este „în faliment", a declarat marţi premierul Ranil Wickremesinghe. Ţara suferă cea mai gravă criză financiară din ultimele decenii, în timp ce milioane de oameni se luptă pentru a cumpăra alimente, medicamente şi combustibil, potrivit CNN.

Wickremesinghe a declarat in fata parlamentarilor ca negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) sunt ,,dificile", deoarece natiunea sud-asiatica de 22 de milioane de locuitori a intrat la negocieri ca o tara falimentara, mai degraba decat ca o tara in curs de dezvoltare.

,,Acum participam la negocieri ca o tara falimentara. Prin urmare, trebuie sa ne confruntam cu o situatie mai dificila si mai complicata decat in cazul negocierilor anterioare. Din cauza starii de faliment in care se afla tara noastra, trebuie sa prezentam separat (FMI) un plan privind sustenabilitatea datoriei noastre. Doar atunci cand vor fi multumiti de acest plan vom putea ajunge la un acord. Acesta nu este un proces simplu", a spus Wickremesinghe in parlament.

Sri Lanka se afla in mijlocul celei mai grave crize financiare din ultimele sapte decenii, dupa ce rezervele sale valutare s-au prabusit la un nivel record si nu au mai putut fi platite importurile esentiale, inclusiv alimente, medicamente si combustibil.

Scolile au fost suspendate, iar combustibilul a fost limitat la serviciile esentiale. In mai multe orase mari, inclusiv in capitala comerciala, Colombo, sute de persoane continua sa stea la coada ore intregi pentru a cumpara combustibil. Uneori multimea se confrunta cu politia si armata.

Sursa : www.mediafax.ro