20 iul 2022 - Servicii Secrete

Parlamentul din Sri Lanka a ales un nou presedinte, dar s-ar putea sa nu fie pe placul protestatarilor ce l-au inlaturat pe ultimul

Parlamentarii din Sri Lanka l-au ales miercuri pe Ranil Wickremesinghe, care a fost prim-ministru de şase ori, ca preşedinte, pentru a-i succeda liderului destituit care a fugit din ţară, într-un vot care riscă să reaprindă tulburările politice din această ţară insulară din Asia de Sud.

Fostul presedinte Gotabaya Rajapaksa l-a numit pe Wickremesinghe prim-ministru in luna mai, in speranta de a aduce stabilitate intr-o tara cuprinsa de cea mai grava criza economica din istorie. Wickremesinghe a devenit presedinte interimar dupa ce Rajapaksa a fugit din tara saptamana trecuta si a demisionat prin e-mail.

Wickremesinghe, in varsta de 73 de ani, este un politician experimentat. El a condus discutiile cruciale privind un pachet de salvare economica cu Fondul Monetar International si a fost sustinut de membrii coalitiei de guvernare fragmentate. Dar este nepopular in randul alegatorilor care il considera un apropriat al presedintelui fugar Rajapaksa.

In urma votului celor 134 de parlamentari, Wickremesinghe l-a devansat pe fostul ministru Dullas Alahapperuma, care a primit 82 de voturi.

Sri Lanka este efectiv in faliment si se confrunta cu penurii acute de alimente, combustibil si alte bunuri de baza.

Sursa : www.mediafax.ro