15 apr 2022 - Servicii Secrete

Ordonanta de Urgenta: SRI si SIE vor avea un cuvant de spus pentru aprobarea investitiilor straine din afara UE

Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Serviciul de Informaţii Externe (SIE) vor avea un cuvânt de spus pentru aprobarea investiţiilor străine directe din afara Uniunii Europene, arată o Ordonanţă de Urgenţă aprobată de guvern în şedinţa din 14 aprilie.

Prin acest act normativ se infiinteaza Comisia pentru examinarea investitiilor straine directe (CEISD), din care SRI si SIE vor face parte ca invitati permanenti si, la cererea CEISD, vor da avize pentru investitiile straine din afara UE, scrie ZF.

,,In cadrul CEISD, reprezentanti ai Serviciului Roman de Informatii si Serviciului de Informatii Externe au calitatea de invitati permanenti. La solicitarea CEISD, Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe transmit avize, in conformitate cu atributiile specifice", se arata in document.

Investitiile care vor fi analizate de acest organism sunt cele care depasesc valoarea de 2 mil. de euro, insa, prin exceptie, arata actul normativ, pot fi supuse verificarilor si unele investitii care nu ating acest prag, dar ,,prin natura sau efectele sale potentiale pot avea impact asupra securitatii sau ordinii publice." Printre domeniile vizate de OUG se numara energia, infrastructura, sistemele de aprovizionare cu resurse vitale, securitatea sistemelor informatice si de comunicatii etc.

Potrivit documentului citat, actul normativ vine ca urmare a punerii in aplicare a Regulamentului european 452/2019 ,,in scopul protejarii intereselor esentiale de securitate si ordine publica."

Membrii CEISD vor fi reprezentanti ai prim-ministrului, Consiliului Concurentei, Secretariatului General al Guvernului si ai ministerelor: Economiei, Turismului, Transporturilor, Digitalizarii, Finantelor, Apararii, Afacerilor interne, Externe, Sanatatii.

In actul normativ exista si o prevedere aparte pentru investitii in mass-media. Astfel, investitorul strain care vrea sa realizeze o investitie in acest domeniu trebuie sa transparentizeze informatiile cu privire la investitia straina si aceasta va fi supusa unei consultari publice.

,,In cazul in care CEISD nu constata niciun motiv pentru initierea procedurilor de examinare a investitiei straine, se considera ca efectuarea investitiei straine nu pune in pericol securitatea sau ordinea publica a Romaniei", se mai arata in document.

Sursa : www.mediafax.ro