22 aug 2022 - Servicii Secrete

O nava militara chineza paraseste Sri Lanka dupa sederea controversata de o saptamana

O navă militară chineză de cercetare care a acostat în portul Hambantota din Sri Lanka, în ciuda opoziţiei vecinei India, a plecat luni după o şedere de o săptămână, a declarat compania portuară pentru Reuters.

Analistii spun ca Yuan Wang 5 face parte dintr-un grup de nave chineze care monitorizeaza lansarile de sateliti, rachete si rachete balistice intercontinentale. India, vecina din nord a Sri Lankai, se teme ca China ar putea folosi portul ca baza militara.

Sri Lanka, care se confrunta cu cea mai grava criza economica din ultimele decenii si are nevoie de sprijin financiar atat din partea Chinei, cat si a Indiei, a amanat sosirea navei dupa ce India si-a exprimat ingrijorarea, dar a cedat ulterior in fata cererilor chineze.

Nava a parasit acum portul din sudul Sri Lankai, a declarat Hambantota International Port Group.

Urmatoarea destinatie a navei nu este cunoscuta.

Pentagonul spune ca navele Yuan Wang sunt operate de Forta de Sprijin Strategic a Armatei Populare de Eliberare.

Capitanul Yuan Wang 5, Zhang Hongwang, a declarat saptamana trecuta ca vizita navei va ,,aprofunda schimburile dintre China si Sri Lanka in domeniul stiintei si tehnologiei spatiale si va promova progresul comun al industriei spatiale din cele doua tari".

China afirma ca portul Hambantota, inchiriat de China Merchants in 2017 pentru 99 de ani, este o parte esentiala a initiativei sale Belt and Road, care leaga proiecte de infrastructura in diferite tari.

Sursa : www.mediafax.ro