16 mai 2019 - Servicii Secrete

Laura Codruta Kovesi: Sigur ca am facut si greseli, dar niciodata nu am incalcat legea in mod intentionat/ Protocolul cu SRI nu a fost o greseala

Laura Codruţa Kovesi a recunoscut că a făcut greşeli, însă a spus că niciodată nu a încălcat legea intenţionat, menţionând că protocolul încheiat cu SRI în 2009 nu a fost o greşeală. Kovesi a spus că protocolul era un instrument necesar la acel moment.

,,Nu sunt un om perfect, desi cand detii o functie asa de importanta, iti doresti sa faci totul perfect. Pentru ca tot ceea ce faci, faci cu oameni. Si nu exista oameni perfecti. Sigur ca am facut si greseli, dar niciodata nu am incalcat legea in mod intentionat. Poate ca una dintre greseli a fost ca trebuia sa comunic mai mult, sa explic mai mult anumite lucruri. Poate ca anumite masuri trebuiau luate mai din timp", a declarat Laura Codruta Kovesi, pentru Europa Libera.

Totodata, fosta sefa DNA, a mentionat si ca protocolul incheiat cu Serviciul Roman de Informatii in 2009, pe vremea cand era procuror general al Romaniei, nu a fost o greseala.

,,Daca ma intrebati de protocol, acela nu a fost o greseala. A fost un instrument care era absolut necesar la acel moment. Lumea uita ca in 2009, niciun procuror din Romania nu putea sa puna in aplicare o autorizatie de interceptare. Erai obligat sa transmiti acea autorizare la SRI, care fusese desemnat autoritate nationala unica de intreceptare. Si tocmai pentru a exista un control riguros asupra acestei activitati, s-a semnat acest protocol", a mai explicat Kovesi.

Aceasta a continuat, subliniind: ,,Pentru infractori e foarte usor. Se intalnesc intr-o parcare, la un restaurant, pun la cale scheme de fraudare financiare, retele intregi prin care fac trafic de droguri sau trafic de persoane. Contra acestor forme de lucru ale infractorilor, extrem de simple si de rapide, institutiile publice trebuie sa reactioneze la fel. Rapid si eficient. Si acest lucru nu se poate face decat lucrand impreuna. Acesta a fost rostul semnarii unor protocoale, a stabilirii unor reguli de lucru, dar care niciodata nu au fost deasupra legii".

Kovesi are calitatea de inculpat in dosarul privind extradarea lui Nicolae Popa, de la Sectia Speciala, ea fiind acuzata de mai multe fapte. Pe 28 martie, Laura Codruta Kovesi a fost plasata sub control judiciar de catre Sectia de ancheta a magistratilor, insa masura a fost contestata in instanta. Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus ulterior revocarea masurii controlului judiciar.

Fostul prim-adjunct al Serviciului Roman de Informatii, Florian Coldea, a fost audiat, joi, in dosarul lui Kovesi. Acesta a spus, dupa aproape 4 ore petrecute in Sectia de ancheta a magistratilor, ca a fost audiat in calitate de martor, precizand ca nu a luat la cunostinta de nicio imprejurare in care Kovesi sa fi comis vreo infractiune.

Sursa : www.mediafax.ro