14 mai 2021 - Servicii Secrete

Ion Cristoiu: Cum au trecut pe sest 5 (Cinci!) Rapoarte ale SRI prin Parlamentul Meu al lui Klaus Iohannis

Publicistul Ion Cristoiu afirma ca venirea la putere a actualei puteri de dreapta, considerata democratica si europeana, nu a schimbat nimic in ceea ce priveste existenta unui control parlamentar real al serviciilor secrete, dovada sedinta de marti a Parlamentului in care cinci rapoarte de activitate ale SRI si cinci ale Comisiei speciale de control al acestui serviciu nu au fost prezentate si dezbatute, ci doar trimise in forul legislativ spre informare, fara ca nimeni sa semnaleze acest derapaj de la democratie.

Redam integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

"Miercuri seara, am inceput dialogul cu Marius Tuca de la emisiuneaMarius Tuca showde peAleph Newsdeclarind fara sovaiala: In Romania nu exista democratie. Exista o democratie doar in acte, doar de fatada, dar in realitate nu avem democratie!

Si pentru ca Marius Tuca si din nevoia de a da emisiunii tensiune propice ratingului, mi-a cerut argumente, i-am amintit de indata incredibila inmormintare a Cazului numit Ursul Arthur. In orice alta tara cu democratie autentica, presa ar fi mers pina-n pinzele albe investigind cazul, obtinind date si documente pe care Autoritatile le vor ascunse, hartuind demnitarii responsabili de administrarea tarii, in frunte cu premierul, pentru a obtine de la ei reactiile cuvenite. La noi insa, presa nu numai ca n-a facut asta, dar mai mult s-a grabit sa inmorminteze Cazul, difuzind fara sa clipeasca punctele de vedere manipulatoare din conferinta de presa tinuta de ministrul Mediului.

Una dintre conditiile democratiei autentice o constituie existenta unei Prese independente, care-si asuma zi de zi si ceas de ceas misiunea profesionala de ciine de paza al Puterii. La noi - am incheiat eu expunerea contributiei aduse de presa noastra, nu la dezvoltarea Cazului, ci la inmormintarea lui - nu exista o astfel de presa si prin urmare nu exista o democratie autentica.

O alta conditie, indiscutabila, a unei democratii, de aceeasi tarie ca si existenta unei prese independente, o reprezinta controlul parlamentar asupra serviciilor secrete. Adaugat permanentei veghe a presei, controlul parlamentar al Serviciilor secrete ramine peste tot in lume una dintre conditiile democratiei autentice.

Toate studiile conchid ca Serviciile secrete au tendinta de a-si face de cap, deseori invocind siguranta nationala. Pentru a evita derapajele Serviciilor secrete s-a inventat controlul democratic al Serviciilor. Una dintre intruchiparile de esenta ale controlului democratic al Serviciilor e data de controlul parlamentar.

Pe site-ul SRI, la rubricaDespre noi, e trecut la loc de frunte Controlul democratic. Iar in cadrul acestui Control democratic se tine a se sublinia Controlul parlamentar:

,,La fel ca in majoritatea statelor europene, legalitatea activitatii Serviciului Roman de Informatii este asigurata prin control parlamentar, conform prevederilor Constitutiei:

1) Parlamentul numeste, la propunerea Presedintelui Romaniei, directorul SRI; 2) Anual, sau cind Parlamentul hotaraste, directorul SRI prezinta Parlamentului rapoarte cu privire la activitatea Serviciului; 3) Pentru asigurarea controlului civil, Parlamentul a instituitComisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI".

Controlul parlamentar al SRI e stipulat prin Legea nr. 14 din 24 februarie 1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii:

,,Activitatea Serviciului Roman de Informatii este controlata de parlament. Anual sau cind Parlamentul hotaraste, directorul Serviciului Roman de Informatii prezinta acestuia rapoarte referitoare la indeplinirea atributiilor ce revin Serviciului Roman de Informatii, potrivit legii. In vederea exercitarii controlului concret si permanent, se constituie o comisie comuna a celor doua Camere."

Din cite se vede, controlul parlamentar al activitatii SRI e asigurat, prin Lege, de prezentarea si dezbaterea in Parlament a unui Raport a unui Raport anual. Acest Raport e trimis de catre directorul SRI Comisiei comune permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii. Potrivit Hotaririi Parlamentului Romanieinr. 30/1993, modificata prin Hotarirea nr. 29/ 2017,,,Comisia examineaza rapoartele prezentate Parlamentului, potrivit legii, de catre directorul Serviciului Roman de Informatii si intocmeste un raport propriu asupra acestora, pe care il inainteaza birourilor permanente ale celor doua Camere"

Tot Hotarirea arata ca,,anual, in sedinta comuna a celor doua Camere, comisia prezinta un raport referitor la activitatea desfasurata de catre aceasta. Raportul se prezinta in termen de 5 luni de la incheierea anului anterior."

Inutil sa mai precizez ca prezentarea si dezbaterea in Parlament au si rolul de a face transparenta activitatea SRI. Parti interesante sint publicate de presa, care-si face un tel din a pune mana pe Document imediat ce a fost depus la Parlament. Declaratiile parlamentarilor tin la curent opinia publica de la noi cu ce face si ce drege anual SRI. Dupa aceea, SRI posteaza pe site Raportul de activitate.

Si-a indeplinit Parlamentul Romaniei aceasta misiune constitutionala? Fireste ca nu. Din 2014, desi SRI a trimis an de an Raportul si Comisia l-a analizat intocmind un Raport, Rapoartele SRI n-au fost prezentate in Plen.

De regula aceste Rapoarte sint prezentate si dezbatute la inceputul Sesiunii de toamna pentru anul care a trecut. Ultimul Raport prezentat in Parlament a fost pe 2014. E de altfel si ultimul Raport postat pe site-ul SRI. De la venirea lui Klaus Iohannis la Cotroceni Raportul anual n-a mai fost prezentat in Parlament. Si desigur, n-a mai fost postat pe site.

De asemenea Parlamentului nu i-au fost prezentate, cum cere Legea, Rapoartele privind activitatea Comisiei pe anii 2015, 2016, 2017, 2018, 2019. In 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 si 2020 majoritatea parlamentara a apartinut PSD. Acestui partid nu i-a trecut prin cap sa puna in dezbatere an de an Raportul SRI.

Mai mult, asa cum dezvaluia Tiberiu Bogdan ininPolitics.rorapoartele Comisiei SRI sint toate ode desantate aduse activitatii SRI. Bogdan Iacob dezvaluie ca intr-unul din Rapoartele Comisiei e deplins faptul ca,,SRI a fost tinta unor atacuri mediatice", atacuri care,,si-au pus amprenta asupra institutiei si a personalului acesteia".

Sarind in ajutorul SRI, Comisia constituita pentru a controla SRI si nu pentru a-l sluji, si-a modificat in 2017 atributiile introducind-o si pe aceasta:

,,(6)Serviciul Roman de Informatii, prin director, se poate adresa comisiei ori de cate ori considera ca impartialitatea sau reputatia institutiei este afectata, in orice mod. (7)Comisia apara onoarea si demnitatea cadrelor institutiei lezate de afirmatii sau actiuni prin care se nasc suspiciuni asupra integritatii lor morale."

Ce pot fi considerate afirmatii care pun la indoiala onoarea si demnitatea SRI-istilor? Articolele din presa. Asadar, prin Hotarirea nr. 29 din 2017 a Parlamentului Romaniei, Comisia de control devine Comisia de aparare a SRI impotriva presei.

Bogdan Iacob transcrie motivarea acestei modificari prezentate de presedintele Comisie, Adrian Tutuianu:

,,Am considerat util pe de o parte sa controlam SRI, dar sisa-l aparam atunci cind exista tentatia unora sau altora de a aduce acuze nejustificate SRIsi am prevazut ca aceasta Comisie se poate sesiza din oficiu cu privire la acele actiuni care ar putea afecta activitatea SRI sau care ar putea crea suspiciuni cu privire la legalitatea acesteia. SRI, prin director, se poate adresa comisiei ori de cite ori considera ca reputatia sau impartialitatea Comisiei este afectata in orice mod. Comisia poate dispune verificari cu privire la aceste aspecte".

Alegerile din decembrie 2020 au adus o noua majoritate parlamentara. Se manifesta aceasta majoritate, intruchipata de o Coalitiei de partide ce se pretind democratice, europene, ca fiind hotarita sa controleze activitatea SRI? Raspunsul ni-l da un document incredibil, halucinant intr-o tara membra a UE. Ordinea de zi a Parlamentului in ziua de marti, 11 mai 2021.

In ziua respectiva, pe Ordinea de zi a sedintei comune au fost nu mai putin de 17 puncte. Stiti care a fost al 17-lea, ultimul?

,,17. Rapoartele privind activitatea desfasurata de Serviciul Roman de Informatii in anii 2015, 2016, 2017, 2018 si 2019.Rapoartele privind concluziile si propunerile Comisiei comune permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii in legatura cu Rapoartele privind activitatea desfasurata de SRI in anii 2015, 2016, 2017, 2018 si 2019; Rapoartele privind activitatea desfasurata de Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii in anii 2015, 2016, 2017, 2018 si 2019".

Asadar, la finele zilei de dezbateri s-au prezentat 5 (cinci!!!!) Rapoarte ale activitatii SRI si, pe deasupra si 5 (Cinci!!!) Rapoarte ale Comisiei SRI. De fapt nu s-au prezentat. Parlamentul a fost informat pur si simplu ca SRI a depus pina acum cinci Rapoarte de activitate.

Titus Corlatean a incercat sa semnaleze:

,,Cu adevarat vom fi o democratie functionala atunci cind la aceste rapoarte de activitate vom avea dezbateri serioase si profesioniste in Comisiile de control si in cele de aparare si chiar in plenul Parlamentului, atit cit se poate. Este o absenta cronica de democratie atunci cind nu discutam lucruri".

Nu l-a luat nimeni in seama. Nici macar Grupul Parlamentar al PSD, zis si de-al Opozitiei.

P.S. Apropo de presa care trebuie sa fie ciine de paza al democratiei: Cu exceptia site-urilor si emisiunilorinPolitics.ro,Cotidianul.ro,Marius Tuca Showde la Aleph News siRomania9de la TVR publicatiile n-au dat nici o atentie derapajului de la democratie care a fost prezentarea fara dezbatere si la pachet in Parlament a cinci Rapoarte ale SRI."

NOTA: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

Sursa : www.mediafax.ro