22 iun 2022 - Servicii Secrete

Iohannis: Sunt convins ca SRI va continua sa ofere suportul informativ al deciziei strategice

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat eforturile pe care SRI le-a depus pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate naţională: „Sunt convins că SRI va continua să ofere suportul informativ al deciziei strategice cu aceeaşi promptitudine şi la aceleaşi standarde de performanţă”.

Miercuri, la sediul SRI, a avut loc analiza generala a activitatii institutiei pentru anul 2021. La eveniment au participat, alaturi de conducerea SRI, presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciuca si membrii Comisiei de control a activitatii SRI.

Piotrivit unui comunicat de presa, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a prezentat principalele linii de evolutie institutionala pentru urmatoarea perioada, legate de dinamica amenintarilor cyber, gestionarea valului de migranti, riscurile asociate stabilitatii sociale, recurenta comportamentelor de radicalizare cu perspectiva terorista si emergenta tot mai pregnanta a fenomenului ,,fake news".

Referitor la activitatea Serviciului de anul trecut, domnul Eduard Hellvig a amintit si procesul de predare catre CNSAS a intregului volum de documente de arhiva preluate de la fosta Securitate si care nu mai fac obiectul securitatii nationale.

,,Privind retrospectiv la activitatea din anul precedent, pot afirma ca SRI si-a indeplinit misiunile in toate zonele de responsabilitate. Datele incluse in Raportul de evaluare, dar, mai ales, faptul ca Romania este un stat sigur - inclusiv unul care poate oferi refugiu si sprijin celor care fug din calea razboiului - sunt graitoare in acest sens. Fara a intra excesiv in detaliile activitatii, SRI a transmis in 2021 peste 4.700 de informari beneficiarilor din plan central si aproape 1.900 de informari celor din plan local. Au fost derulate, doar in domeniile antiterorist si al amenintarilor transfrontaliere, peste 400 de masuri de prevenire, iar in domeniul cibernetic, peste 70 de astfel de demersuri. Am obtinut succese operationale in domeniul contraspionajului si al securitatii economice", a spus Hellvig.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a apreciat, potrivit sursei citate, eforturile pe care SRI le-a depus pentru indeplinirea obiectivelor de securitate nationala si a angajamentelor asumate in format aliat si european, in contextul unui mediu de securitate cu grad ridicat de impredictibilitate: pandemia de COVID-19 si razboiul declansat de Federatia Rusa impotriva Ucrainei.

,,Sunt convins ca SRI va continua sa ofere suportul informativ al deciziei strategice cu aceeasi promptitudine si la aceleasi standarde de performanta. Astfel, Serviciul Roman de Informatii va continua sa contribuie la cresterea capacitatii de reactie a statului roman la provocari, amenintari sau crize, indiferent de natura lor. Merita, de asemenea, subliniat modul in care Serviciul a cooperat cu celelalte institutii din Sistemul national de securitate, precum si cu serviciile aliate si partenere", a spus Iohannis.

Cu acelasi prilej, premierul Nicolae Ciuca a subliniat ca ,,in acest context complicat, SRI a reprezentat un partener de incredere pentru Guvernul Romaniei. Informarile transmise de dumneavoastra au adus un plus important de cunoastere membrilor echipei guvernamentale, oferindu-le suportul atat de necesar pentru fundamentarea unor decizii care adesea nu au fost simple".

De asemenea, presedintele Comisiei de control a activitatii SRI, Ioan-Cristian Chirtes, a adus in atentie importanta culturii de securitate ,,la nivel individual, in cadrul companiilor si a institutiilor publice, inclusiv in randul clasei politice. O cultura de securitate puternica, dublata de o mai buna comunicare cu societatea civila si cresterea transparentei la nivelul institutiilor responsabile cu realizarea securitatii nationale, sunt premisele gasirii echilibrului necesar realizarii apararii statului si a cetatenilor, intr-o democratie consolidata".

Sursa : www.mediafax.ro