07 aug 2022 - Servicii Secrete

InSecuritate. Vadim Skibitsky, sef adjunct al serviciului de informatii militare al Ucrainei: Rusia poate continua acest ritm al operatiunilor ofensive cel putin pana in aprilie anul viitor

Generalul Vadim Skibitsky, sef adjunct al serviciului ucrainean de informatii militare, spune ca Rusia nu are de gand sa inceteze razboiul si operatiunile din Ucraina.

Adjunctul serviciului ucrainean de informatii militare declara ca rusii au suferit pierderi umane si materiale importante si nu dispun de suficient armament modern pentru un razboi la scara mare in aceasta perioada.

Generalul Vadim Skibitsky afirma ca aproape 15 milioane de ucraineni au fost fortati sa fuga de razboi, refugiind-se in alte zone ale tarii si in Europa, jumatate de milion fiind copii.

Generalul Vadim Skibitsky mai spune ca Federatia Rusa are acum aproape 4.000 de membri ai grupului Wagner pe teritoriul Ucrainei, implicati in operatiunile ofensive din zona Donbas. De asemenea, exista informatii despre activitatile de recrutare ale grupului Wagner pentru a participa la razboi in tarile unde rusii au baze militare, dar si in tari din Orientul Mijlociu, cum ar fi Libia si Siria.

Prezentam principalele declaratii ale sefului adjunct al serviciului ucrainean de informatii militare, Vadim Skibitsky, sambata seara, la emisiunea InSecuritate de la Aleph News:

Vadim Skibitsky: Conform planurilor rusilor de la inceputul razboiului, au incercat sa ocupe tot teritoriul Ucrainei in doua sau trei saptamani. Dar, de fapt, azi vedem ca dupa cinci luni de razboi, Federatia Rusa nu poate cuceri intreg teritoriul din Luhansk si Donetk. E unul dintre scopurile lor. Dar, conform estimarilor serviciilor de informatii militare din Ucraina, Rusia poate continua acest ritm al operatiunilor ofensive cel putin pana in aprilie anul viitor. La capacitatea, capabilitatile si resursele pe care Federatia Rusa le are azi, fara mobilizari aditionale fara recrutari, fara mobilizare generala, nu doar in zona militara, dar si in cea economica. De aceea, conform estimarilor noastre, Rusia va continua razboiul si operatiunile in teritoriul nostru.

Vadim Skibitsky: Am remarcat o noua abordare a Federatiei Ruse in ceea ce priveste mutarile de trupe. Structurile de aparare ale Ucrainei au observat o situatie cu cel putin trei abordari in ceea ce priveste mobilizarea. Primul este procesul simplu de mobilizare care este facut pe tot teritoriul Federatiei Ruse. Apoi, am observat recrutarea unor oameni din inchisori. E un mod nou de a reface unitatile Federatiei Ruse. Si, desigur, crearea de asa-zise grupuri tactice de batalioane mixte, din diverse unitati apartinand unui district al Federatiei Ruse. De aceea, capabilitatile acestor grupuri tactice de batalioane nu sunt la fel de bune ca la inceputul razboiului.

Vadim Skibitsky: De exemplu, in timpul exercitiului militar Caucaz am observat pregatiri si crearea de grupuri de forte ale Federatiei Ruse in peninsula Crimeea. De aceea n-am fost surprinsi ca unele forte armate din districtul militar sudic au intrat pe teritoriul nostru din peninsula Crimeea. Am stiut si am prevazut aceste activitati ale Federatiei Ruse. De aceea, cu fiecare exercitiu strategic al Federatiei Ruse indiferent de zona in care s-a desfasurat, Rusia a incercat sa pregateasca trupele pentru actiuni militare, pentru conflict militar. Desigur, conform estimarilor noastre, nu doar pentru conflict militar cu Ucraina, ci pentru un conflict militar cu tarile NATO.

Vadim Skibitsky: Am studiat pierderile rusilor. Putem vorbi, in primul rand, despre pierderile fortelor armate ruse si primele doua batalioane ale Armatei a Opta din districtul militar sudic. Federatia Rusa... Stim ca primele doua batalioane au venit pe teritoriul nostru in 2015. Si au fost formate sub controlul districtului militar sudic. Puse laolalta, aceste pierderi se ridica la 40.000 de soldati din fortele de ocupatie rusesti care sunt morti. In ceea ce priveste ranitii, numarul e de doua sau trei ori mai mare. De aceea, noi estimam numarul la 100.000 de membri ai fortelor armate ruse raniti. Sunt alte pierderi ale Federatiei Ruse.

Vadim Skibitsky: Conform estimarilor noastre, Federatia Rusa are acum aproape 4.000 de membri ai grupului Wagner pe teritoriul Ucrainei, implicati pe principala directie a operatiunilor offensive din zona Donbas. Trebuie sa recunosc ca este prima oara cand am vazut grupul Wagner si alte armate private din Federatia Rusa, de la inceputul acestui razboi, din 2014 si 2015. Inainte, Federatia Rusa trimisese aceste grupuri in Siria. Iar azi, unul dintre elementele fortelor armate ruse din Ucraina este format din grupuri paramilitare si companii private, dar aflate sub controlul fortelor armate ruse. Au echipament si munitie de la fortele armate ruse.

Vadim Skibitsky: Avem informatii confirmate privind activitatile de recrutare ale grupului Wagner, nu doar in Federatia Rusa. De exemplu, in Belarus, in Kargazstan, in Tadjikistan sau in Armenia, unde Federatia Rusa are baze militare. Stim ca au fost deschise peste zece centre de recrutare pe teritoriul Federatiei Ruse, in orase mari, cum ar fi Moscova, Sankt Petersburg, Ekaterinburg si altele. Si, desigur, pe teritoriile fostelor republici sovietice, mai ales in Belarus, in Kargazstan si in Tadjikistan si au incercat asemenea abordari in Kazahstan si in Uzbekistan. Si stim despre actiuni de recrutare din tarile din Orientul Mijlociu, cum ar fi Libia si Siria, pentru a participa la razboi.

Vadim Skibitsky: Multe tari, mai ales cele din NATO stiau despre asa-zisul armament nou si modern al Federatiei Ruse, pe care Rusia l-a prezentat la parade. Dar ce vedem de fapt? Nu vedem echipament nou. Nu vedem sisteme de artilerie noi pe teritoriul nostru. Doar echipament din era sovietica modernizat. De exemplu, tancuri si sisteme de artilerie. Am vazut doar sisteme de rachete de croaziera noi. In primul rand, sanctiunile economice impotriva Rusiei. Apoi e vorba de pozitia nu tocmai buna, daca nu chiar proasta a industriei de armament rusesti.

Vadim Skibitsky: Dupa estimarile noastre, Federatia Rusa nu are suficient armament modern pentru un razboi la scara mare in aceasta perioada. Din nefericire, milioane de ucraineni au fost fortati sa fuga de razboi. Probabil sase milioane de ucraineni sunt refugiati in Europa, 6,3 milioane sunt refugiati intern si aproximativ doua milioane de oameni deportati in Rusia, dintre care jumatate de milion sunt copii. Incearca sa-si gaseasca o viata mai buna si sa-si salveze vietile in fata rachetelor rusesti.

Vadim Skibitsky: Conform estimarilor noastre, Federatia Rusa a folosit tot armamentul, in special rachete ghidate, impotriva noastra. De exemplu, conform estimarilor, Federatia Rusa are probleme cu sistemele Iskander. Nu mai are nici foarte multe sisteme Kalibr. Dar am observat folosirea unor sisteme din era sovietica, de exemplu, rachetele de croaziera Kh-22. Apoi se folosesc de rachetele anti-nava, de exemplu Onyx, impotriva tintelor terestre. Asa abordeaza Rusia atacul. Am observat folosirea tuturor felurilor de sisteme de artilerie din era sovietica. Iar Rusia are suficient arsenal pentru aceste sisteme pe tot teritoriul Federatiei Ruse.

Vadim Skibitsky: Am remarcat prezenta sporita a unitatilor Rossgvardia in zone, pentru controlul si sustinerea avanposturilor Federatiei Ruse in teritoriile ocupate. In ceea ce priveste asa-zisii lideri si alte persoane din Federatia Rusa care vin in aceste teritorii si incep procesul unei asa-zise integrari a teritoriilor in Federatia Rusa in sfera politica, in cea economica, in sfera sociala, desigur. Si, din nefericire, exista cativa colaboratori care sustin prezenta Rusiei in aceste teritorii. Dar in acest moment, asistam la rezistenta populatiei in teritoriile ocupate. In primul rand, conform legii noastre, exista o lege speciala in ce priveste rezistenta si partizanii care pot... pot lupta in teritoriile ocupate ale Ucrainei. Si, desigur, avem si comandouri speciale, unitati speciale care pot controla, sustine si coordona aceste activitati de rezistentain teritoriile ocupate din Ucraina.

Sursa : www.mediafax.ro