18 nov 2020 - Servicii Secrete

Eduard Hellvig si SRI se delimiteaza de crimele fostei Securitati, la comemorarea mortii disidentului Gheorghe Ursu

Directorul SRI, Eduard Hellvig, scrie într-un mesaj transmis marţi, la 35 de ani de la moartea disidentului Gheorghe Ursu, că între SRI şi fosta Securitate nu există şi nu va exista vreodată nici o formă de înţelegere sau compatibilitate.

Gheorghe Ursu a decedat la 17 noiembrie 1985 in urma torturilor suferite in timpul anchetarii sale de catre organele de Securitate.

La comemorarea mortii lui Gheorghe Ursu, Eduard Hellvig declara ca "este un moment potrivit pentru a rememora si aprecia la justa valoare curajul si altruismul tuturor acelor opozanti ai regimului comunist, cunoscuti sau anonimi, care s-au ridicat impotriva unui sistem opresiv si criminal si si-au adus contributia la transformarea Romaniei intr-o tara in care libertatile individuale si valorile democratice au devenit un dat".

In mesajul publicat in pe site-ul SRI, Eduard Hellvig afirma: "Circumstantele mortii sale fac astazi obiectul unui proces in instanta. Serviciul Roman de Informatii isi exprima speranta si increderea ca Justitia va stabili adevarul. Reafirm fara echivoc ca Serviciul Roman de Informatii nu numai ca se delimiteaza ferm de crimele si abuzurile Securitatii, ci le condamna explicit. Intre Serviciul Roman de Informatii si Securitatea comunista nu exista si nu va exista vreodata nici o forma de intelegere sau compatibilitate, cum nu exista intre valorile unui regim democratic si orice forma de totalitarism. Serviciul Roman de Informatii isi mentine hotararea ferma de a sprijini procesul prin care societatea romaneasca doreste sa se elibereze definitiv de tenebrele trecutului.".

Procesul privind stabilirea celor vinovati de moartea lui Gheorghe Ursu continua la Inalta Curte de Casatie si Justitie, urmatorul termen fiind la 3 decembrie 2020.

 

Sursa : www.mediafax.ro