18 apr 2022 - Servicii Secrete

Defaultul Sri Lankai, semnalul unei crize a datoriilor in economiile sarace?

Deja întinse până la limita ruperii de pandemie, finanţele publice ale multora dintre ţările din emisfera sudică s-ar putea să nu poată face faţă şocurilor provocate de războiul dintre Rusia şi Ucraina, ceea ce creşte pericolul unor incapacităţi de plată a datoriilor suverane, scrie Euractiv.

Saptamana trecuta, Sri Lanka a anuntat ca nu isi poate achita datoriile.

,,Trebuie sa ne concentram pe importurile esentiale si sa nu ne mai preocupam cu privire la serviciul datoriei externe", a declarat guvernatorul bancii centrale din Sri Lanka, P. Nandalal Weerasinghe.

Pandemia care inca face ravagii in multe tari provocat intreruperi ale lantului de aprovizionare, penurii de tot felul si cresterea preturilor. Multe guverne si-au asumat noi datorii pentru a proteja companiile si gospodariile. Aceasta nu a fost o mare problema pentru tarile dezvoltate cand ratele dobanzilor erau scazute.

Dar tarile cu economii slabe, ale caror datorii sunt considerate mai riscante, trebuie sa plateasca dobanzi mai mari si sa se imprumute intr-o alta moneda decat a lor. Acest lucru le expune la riscuri mai mari daca circumstantele economice se schimba in rau. Iar acestea s-au schimbat in rau.

,,Acum, razboiul din Ucraina adauga riscuri la nivelurile fara precedent ale datoriei publice, in timp ce pandemia inca pune presiune pe bugetele multor guverne", a avertizat Fondul Monetar International (FMI).

Datoriilor mai mari li se adauga preturi mai mari si dobanzi mai mari. Razboiul creste si mai mult preturile la alimente si energie deoarece Rusia si Ucraina sunt furnizori importanti de cereale la nivel mondial. De asemenea, Rusia este exportator principal de energie.

In aceste conditii, creste povara pentru gospodariile sarace si pentru guvernele care doresc sa-si protejeze populatiile de inflatie. De exemplu, multe tari din Orientul Mijlociu si Africa sunt foarte dependente de importurile de cereale din Rusia si Ucraina.

Potrivit unor estimari, daca cele mai riscante 16 tari din Africa au probleme cu plata datoriilor, numarul persoanelor expuse la riscului de saracie creste cu 20 de milioane, iar in conditiile actuale neplata datoriei ar putea ,,sterge un deceniu de progres economic si social".

O lista intocmita de FMI arata ca mai mult de 30 de tari sunt expuse unui risc ridicat de criza a datoriilor. Pe masura ce bancile centrale se confrunta mai puternic cu accelerarea inflatiei, ele iau in considerare cresterea ratelor de dobanda mai devreme si mai rapid. Acest lucru creste costul imprumuturilor pentru toate tarile. Cu toate acestea, statele din emisfera sudica sunt susceptibile de a simti criza mai devreme decat altele, deoarece datoria lor publica are de obicei scadente mai scurte si, prin urmare, trebuie sa fie reinnoita mai rapid. Dar nu numai Sri Lanka, ci si Rusia a ratat plata datoriei externe in ultimele zile.

Sursa : www.mediafax.ro