26 mar 2019 - Servicii Secrete

Comisiile Senatului, raport de respingere pe declasificarea deciziei CSAT referitoare la protocoale cu SRI

Comisiile de specialitate ale Senatului au adoptat, marţi, un raport de respingere la iniţiativa privind declasificarea deciziei CSAT care a stat la baza protocoalelor cu SRI. Raportul vine în urma deciziei CCR, care a admis sesizările lui Klaus Iohannis, ale Opoziţiei şi ÎCCJ la proiect.

Raportul comun de respingere a fost adoptat in unanimitate de membrii celor patru comisii: Comisia juridica, Comisia pentru aparare, Comisia pentru constitutionalitate si Comisia prntru administratie publica.

Pe 30 ianuarie, CCR a admis obiectiile sefului statului Klaus Iohannis, ale PNL-USR si ale instantei supreme cu privire la neconstitutionalitatea unor aspecte cuprinse in Legea privind declasificarea unor documente, si anume desecretizarea hotararii CSAT care a stat la baza protocoalelor cu SRI.

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis, cu unanimitate de voturi, ca decizia privind declasificarea hotararii CSAT 17/2005 trebuia sa fie facuta nu printr-un proiect de lege adoptat de catre Parlament, ci printr-o hotarare a Guvernului.

Prin urmare, Curtea a constatat ca legea in ansamblul ei este neconstitutionala deoarece incalca dispozitiile din Constitutie referitoare la principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat.

Proiectul de lege privind declasificarea unor documente a fost initiat de Calin Popescu Tariceanu, Liviu Dragnea si Mircea Draghici. Initiativa adoptata anul trecut de Parlament, prevede posibilitatea persoanelor care se considera vatamate de efectele produse de documentele incheiate in baza Hotararii CSAT 17/2005 sa se adreseze instantelor competente pentru constatarea incalcarii drepturilor si libertatilor fundamentale si repararea prejudiciului suferit.

De asemenea, actul normativ prevede ca de la data intrarii in vigoare a legii, toate aceste documente ,,sunt declasificate de drept, fara a mai fi necesara o alta procedura", si ,,inceteaza efectele juridice ale documentelor" amintite. In plus, toate informatiile cuprinse in aceste documente dobandesc, de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, caracter de informatii de interes public.

Totodata, ,,lucratorii din Serviciul Roman de Informatii precum si cei din toate institutiile emitente, care pun la dispozitia Comisiei comune permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii documente si declaratii care au ca temei Hotararea nr.17/2005 a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, nu raspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru actiunile intreprinse in acest sens".

Sursa : www.mediafax.ro