17 nov 2022 - Servicii Secrete

Cat il costa pe un angajator roman un muncitor adus din Sri Lanka

Dacă în urmă cu câţiva ani, în relaţiile cu marii jucători din industria FMCG şi personalul recrutat din afara Europei se punea problema barierei lingvistice, iată că astăzi delegarea acestuia în magazine comCum poate recrutarea de personal NON EU să soluţioneze criza de angajaţi din Retail.

Cum poate recrutarea de personal NON EU sa solutioneze criza de angajati din Retail? Daca in urma cu cativa ani, in relatiile cu marii jucatori din industria FMCG si personalul recrutat din afara Europei se punea problema barierei lingvistice, iata ca astazi delegarea acestuia in magazine compenseaza orice impediment.

Pentru a contribui la solutionarea lipsei de personal din Retail, antreprenorul roman Eugen Saulea, fondatorul ESSA Group - unul dintre cei mai mari jucatori din piata de trade marketing din tara a angajat 137 de persoane din Sri Lanka, dintre care 57 au fost deja plasate in magazine, 44 vor ajunge in tara in a doua parte a lunii noiembrie, iar restul de 36 in ianuarie 2023.

,,Se stie ca Romania este o tara de emigrare, iar posibilitatea de a recruta personal de la noi nu este una usoara. Exista mai multe avantaje in a delega personal NON EU. Totodata, Sri Lanka ultimului an este marcata de o instabilitate sociala majora, exista revolte si dezechilibre pe scena politica si cel mai mult au de suferit cetatenii simpli ai acestei tari. ESSA incearca sa-i ajute pe acesti oameni implicandu-i in proiectele din Romania", explica Eugen Saulea.

700 de dolari, costul net cu angajarea

De altfel, odata ajunsi aici, cetatenii din Sri Lanka sunt tratati cu omenie si li se asigura tot ceea ce au nevoie pentru un inceput corect in Romania: bugete in avans pentru a le asigura hrana si igiena personala. ,,Iar ei sunt foarte deschisi pentru joburile care li se aloca si motivati. Totodata, sunt implicati in activitatile asumate si se dovedesc flexibili in ceea ce priveste programul de lucru".

Costurile cu un angajat NON EU difera in functie de tara de provenienta si de calificare, adauga Eugen Saulea. Un factor cheie in definirea acestuia este legat de usurinta cu care angajatul NON EU se poate exprima in limba engleza. De pilda, salariile pentru lucratorii comerciali se situeaza intre 450 si 550 de dolari, la care se adauga cazare obligatorie si un buget de aproximativ 150 de dolari pentru cheltuielile cu masa.

,,Costul direct net cu un angajat este de circa 700 de dolari, la care se pun si contributiile aferente", explica antreprenorul. La ora actuala, ESSA Group este pionier in delegarea de personal NON EU pentru managementul spatiilor de vanzare din marile lanturi internationale. ,,In plus, suntem pionieri si in ceea ce priveste delegarea de personal NON EU in pozitii de lucratori comerciali - merchandiseri, pentru marii jucatori din industria FMCG", conchide antreprenorul.

Sursa : www.mediafax.ro