21 ian 2022 - Poliţia Romana

USR: "MAI vrea sa lase fara acte milioane de romani din tara si din strainatate"

Proiectul de OUG care modifică legislaţia privind evidenţa populaţiei este „complet absurd”, iar noile prevederi vor afecta milioane de români, atât din ţară, cât şi din străinătate, potrivit USR: „Soluţia modernă e eliminarea domiciliului de pe cărţile de identitate”.

,,In contextul lansarii in dezbatere publica a modificarilor pe care Ministerul Afacerilor Interne vrea sa le aduca legislatiei privind evidenta populatiei si actele de identitate ale romanilor, USR considera ca proiectul de ordonanta de urgenta este complet absurd si atrage atentia ca noile prevederi vor afecta milioane de romani, atat din tara, cat si din strainatate", potrivit unui comunicat de presa al USR.

In viziunea liderilor USR, ,,solutia moderna si europeana" este este eliminarea domiciliului de pe cartile de identitate.

,,Invitam Ministerul de Interne in secolul XXI. E bine aici! Pana si retelele internationale de hoti stiu ca romanii nu plang dupa bani, dar te blestema o viata daca le furi buletinul, pentru ca sa-ti faci unul nou e un cosmar birocratic. Dupa ce USR si eu am sustinut ideea ca domiciliul trebuie eliminat din cartea de identitate, fara de care nu ai niciun drept, MAI vine cu un proiect de ordonanta complet absurd. Vor dovada de la proprietar ca locuiesti la adresa din buletin si trimit Politia peste tine sau peste proprietar sa verifice daca stai acolo. Fara declaratia Politiei nu primesti cartea de identitate si pot sa ti-o anuleze si pe cea pe care o ai. Adresa in buletin nu are nici o valoare pentru nimeni, doar pentru mintile de militieni. Este genul de relicva sovietica ramasa in UE in 2021. Trebuie scoasa cu totul adresa de acolo, avem CNP, statul poate da de noi. In loc sa mearga in aceasta directie, MAI insista sa dea cu cascheta in zid", declara Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR.

USR arata ca daca Guvernul va adopta modificarile propuse de MAI la OUG 97/2005, ,,milioane de romani vor fi afectati, vor ramane fara acte de identitate, deci fara drepturi".

,,Ordonanta pe care MAI o vrea adoptata de Guvernul Ciuca va afecta milioane de romani plecati in strainatate si care au inca domiciliul in tara. O carte de identitate anulata le anuleaza dreptul de a vota sau de a se intoarce in Romania sa-si preschimbe documentele. Cum va intra in tara un roman care nu mai are carte de identitate valabila? O carte de identitatea anulata in Romania le anuleaza dreptul la legalitate. Apoi, proiectul MAI afecteaza cetatenii din doua tari, nu doar din Romania. In momentul actual, peste 450.000 de romani basarabeni au cetatenie romana si carte de identitate romaneasca, iar dintre ei peste 250.000 se afla in state UE. Daca actele lor de identitate vor fi considerate nevalabile, ei se vor afla ilegal pe teritoriul UE", afirma si deputatul USR Bogdan Rodeanu, vicepresedinte al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor.

,,Stai in chirie si proprietarul nu vrea sa declare, ai ramas fara buletin. Muncesti afara, dar ai domiciliul oficial in tara, ramai fara buletin. Ai domiciliu in oras ca sa-ti dai copilul la o scoala mai buna, dar locuiesti intr-un sat fara scoala, ai ramas fara buletin. Ai venituri mici, stai intr-o locuinta comuna cu alte persoane, in gazda, sau esti o persoana fara adapost, nu vei avea niciodata buletin. Proiectul asta e facut fie sa dea de munca politistilor care nu stiu sa prinda infractorii, fie sa ingreuneze accesul la vot al unor categorii de cetateni care nu aleg niciodata PSD. Sau e vechiul reflex militienesc de control al populatie pe care simt ei ca-l pierd dupa introducerea buletinului electronic finantat prin PNRR", mai precizeaza Cristian Ghinea.

USR a propus in iunie 2021 eliminarea domiciliului de pe cartile de identitate.

Sursa : www.mediafax.ro