15 nov 2019 - Poliţia Romana

Un fost subsecretar de stat din MAI neaga ca ar fi tinut legatura cu Liviu Dragnea la protestul din 10 august

Fostul subsecretar de stat din MAI, Valeriu Mihai, a declarat despre datele apărute în spaţiul public, potrivit cărora ar fi ţinut legătura cu Liviu Dragnea în timpul protestelor din 10 august, că nu a vorbit nici cu el şi nici cu alte persoane din zona politică sau guvernamentală din afara MAI.

Fostul subsecretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Valeriu Mihai, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca nu a vorbit la telefon cu Liviu Dragnea in timpul protestelor si ca nu l-a informat in legatura cu ce se intampla in strada. El a completat spunand ca nu a vorbit cu nicio alta persoana din zona politica sau guvernamentala din afara MAI.

Reactia sa vine dupa ce in spatiul public au aparut informatii potrivit carora acesta ar fi tinut legatura cu Liviu Dragnea in timpul protestelor din 10 august.

,,In timpul manifestatiilor nu am avut nicio convorbire cu nimeni pe tema protestului in afara de centrul nostru operational de la nivelul MAI. Nu am vorbit nici macar pe canalul operativ de pe statia radio. Nu am vorbit nici cu domnul Liviu Dragnea, nici cu vreo alta persoana din zona politica sau guvernamentala, din afara Ministerului de Interne", spune Valeriu Mihai.

In acelasi context si DIICOT informa, joi, prin intermediul unui comunicat de presa remis MEDIAFAX, ca ,,afirmatiile in sensul ca ,,potrivit unor surse din DIICOT, Mihai Valeriu ar fi tinut permanent legatura cu Liviu Dragnea si liderii huliganilor" nu au un fundament real".

Intrebat cum a ajuns sa coordoneze interventia Jandarmeriei in seara zilei de 10 august, Valeriu Mihai a spus ca informatia potrivit careia el ar fi comandat interventia Jandarmeriei in data de 10 august este falsa.

,,Exista documente oficiale, institutionale, in care sunt trecuti toti cei care au fost investiti cu atributii de conducere, comanda sau coordonare operativa in ziua respectiva. Eu nu ma regasesc printre aceste persoane. Documentele oficiale sunt la parchet si fac parte din dosarul pe care dumnealor il instrumenteaza. Pentru confirmare va rog sa va adresati Parchetului", spune fostul subsecretar de stat din cadrul MAI.

El a precizat ca a fost prezent printre protestatari, in Piata Victorie, insa ca nu a dat niciun ordin sau dispozitie.

,,In cea mai mare parte a timpului am fost printre protestatari, insa am stat si printre colegii mei din Jandarmerie si Politie Nu am dat niciun ordin si nicio dispozitie pentru nicio structura. Am fost un simplu observator", informeaza Valeriu Mihai.

Intrebat cine a dat comanda pentru inverventia in forta a Jandarmeriei in acea seara, acesta a mentionat ca nu poate da astfel de explicatii, intrucat nu a fost implicat ,,in niciun fel in actiunile operative de la 10 august". ,,Exista o procedura legala prevazuta in legea 60/1991 privind adunarile publice, care stabileste competentele in astfel de situatii si nu va pot da alte explicatii pe aceasta tema, pentru ca nu am fost implicat in niciun fel in actiunile operative din data de 10 august 2018", mai spune fostul subsecretar de stat in MAI.

In ceea ce priveste raspunsul sau la acuzatiile facute de actualul ministru al MAI, Marcel Vela, care il vizeaza si potrivit carora ar fi ajuns in MAI ,,pe pile si relatii de la un sef de birou de sectie de politie din Bucuresti, la un post foarte inalt, de subsecretar de stat", acesta a spus ca ,,atunci cand vorbim despre oameni si cariere, trebuie sa ne documentam mai mult".

,,Cred ca atunci cand vorbim despre oameni si cariere, trebuie sa ne documentam mai mult si mai profund, cand vine vorba de a lua decizii, indiferent care sunt acuzatiile. Eu stiu ca intr-un stat de drept ai prezumtia de nevinovatie si dreptul la aparare ca fiind drepturi inalienabile prin Constitutie. Ce pot sa mai spun eu domnului ministru de interne cand aflu ,,sentinta" si ce o sa mi se intample de la televizor?", declara Valeriu Mihai.

,,Cred ca dialogul si documentarea temeinica sunt necesare inainte de a da sentinte de executie, ca dupa ce l-ai executat, degeaba ti se spune ca acuzatiile nu erau adevarate. Mortul de la groapa nu il mai intorci", completeaza acesta.

Mihai a invocat in acest sens si punctul de vedere al DIICOT in care se spune ca la dosar nu exista informatii care sa confirme cele speculate.

,,Daca domnul ministru era mai bine documentat, constata ca, din fosta conducere a Ministerului, eram persoana cu cea mai mare experienta operativa. Rolul meu fiind si acela de a incerca sa aduc problemele reale a celor din oparativ pana la nivel de conducere", adauga fostul subsecretar de stat din MAI.

Acesta a precizat si faptul ca experienta sa la nivelul Ministerului nu se rezuma la ,,sef de birou de sectie de politie din Bucuresti", ceea ce, potrivit acestuia, ,,inseamna experienta de munca operativa inegalabila in Minister", ci experienta din punct de vedere al ocuparii, pentru mai multi ani, a functiei de director general si director general adjunct in aparatul central al Ministerului de Interne.

Valeriu Mihai a adaugat ca aceasta e o chestiune de documentare sau ,,de citit un amarat de CV".

Intrebat daca s-a deplasat cu motocicleta intre piata Victoriei si sediul MAI in ziua de 10 august, acesta a raspuns afirmativ, motivand ca este motociclist si se deplaseaza cu motocicleta de cate ori are ocazia.

,,Chiar si la minister veneam cu motocicleta sambata si duminica, pentru a nu mai chema masina de serviciu cu soferul de acasa. De altfel si masina de serviciu aveam obiceiul sa mi-o conduc singur, fara sofer....deh, apucaturi proaste din operativ", spune fostul subsecretar de stat din MAI.

El a conchis spunand ca, in schimb, a fost implicat in protestele din ziua de 10 august 2019, la un an distanta fata de momentul protestului in care Jandarmeria a intervenit in forta in Piata Victoriei.

,,Activitatile operative ce au avut loc pe 10 august 2019, la implinirea unui an de la cele din 10 august 2018 cand s-a intervenit in forta, au fost derulate de catre o grupa de coordonare la nivelul Ministerului de Interene, condusa de catre mine. Exista documente institutional-operative care atesta acest lucru", informeaza Valeriu Mihai.

Sursa : www.mediafax.ro