22 iul 2022 - Poliţia Romana

Sindicatul Europol ameninta ca politistii ies in strada: urmeaza prima greva din istoria MAI

În urma finalizării negocierilor pentru încheierea unui Contract colectiv de muncă (CCM) valabil pentru întreg personalul contractual/civil din cadrul MAI, indiferent de structură, reprezentanţii conducerii desemnaţi să negocieze au refuzat o serie de propuneri, anunţă sindicatul Europol.

Negocierea contractului colectiv a fost initiata in urma cu aproximativ o luna si jumatate iar partea sindicala a fost reprezentata de cele trei organizatii sindicale reprezentative la nivelul MAI, printre care si Federatia Publisind din care face parte Sindicatul Europol.

,,Daca in cazul Acordul colectiv, valabil pentru politisti, am scris la momentul respectiv ca a fost o adevarata cacealma, fiind initiat, negociat si incheiat in aceeasi zi, avand la masa lideri ai unor organizatii sindicale care nu au reprezentativitate, si care au fost folositi de catre MAI pentru a bloca orice propunere care sa vizeze stabilirea unor drepturi suplimentare pentru politisti, in ceea ce priveste Contractului colectiv, valabil pentru personalul contractual, MAI a respectat intocmai prevederile legale. Precizam ca procedura de anulare a acestui Acord colectiv este in derulare. De asemenea, in cazul negocierii CCM-ului nu au mai indraznit sa se foloseasca de organizatii sindicale nereprezentative si de lideri aserviti pentru ca acestea sa semneze Contractul colectiv, pentru ca erau constienti ca Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale va refuza inregistrarea acestuia", arata o informare a sindicatului.

In urma refuzului angajatorului de a accepta propunerile formulate unanim de catre Federatia Publisind, FSNPPC si Smart LEX, se creeaza premisele organizarii primei greve din Ministerul Afacerilor Interne. ,,Sigur, pana la momentul incetarii activitatii de catre personalul contractual, legea ne obliga sa parcurgem etapele concilierii si medierii care se vor asigura de catre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Dupa aceasta etapa a concilieri, daca MAI nu va accepta revendicarile, este obligatorie notificarea unitatilor MAI despre organizarea grevei de avertisment care nu poate dura mai mult de 2 ore si in cele din urma a grevei propriu-zise, pe perioada nedeterminata", precizeaza sindicatul.

Sindicalisrii mai spun ca personalul contractual din MAI, fie ca vorbim de IGPR, IGPF, IGI, IGAV, DGPI, DGA, ISU, jandarmerie si toate celelalte structuri care au incadrat personal contractual nu are nicio interdictie prevazuta in lege pentru a organiza greva. Tot Legea nr. 62/2011 a Dialogului social statueaza dreptul altor angajati din sectorul de activitate (cum sunt MApN, SRI, SIE, STS, SPP) sa declare si ei greva de solidaritate care implica incetarea activitatii pentru o zi.

Sursa : www.mediafax.ro