04 aug 2021 - Poliţia Romana

,,Sex" sau ,,gen"? Precizari MAI despre cartea de identitate electronica. Directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor afirma ca ,,orice optiune este posibila"

a fost lansata, luni, la Cluj-Napoca, in cadrul unui proiect pilot.Documentul asigura garantii suplimentare de securitate si un acces facil la servicii esentiale, fiind promisa si reducerea birocratiei. Dar un aspect controversat, tot mai discutat saptamana aceasta, este inlocuirea rubricii ,,sex" cu ,,gen", pe noua carte de identitate. De asemenea, tricolorul a fost eliminat de pe document.

Chestorul de politie Catalin-Aurel Giulescu a spus miercuri ca actele de identitate au fost intocmite in conformitate cu dispozitiile unei Hotarari de Guvern. ,,Implementarea a urmarit indeaproape dispozitiile HG 295 din 2021, care stabileste si aproba normele metodologice de aplicare a legislatiei privind evidenta populatiei. In anexele acestei hotarari vetii gasi forma si continutul documentelor", a spus acesta.

Intrebat daca este posibila revenirea la termenul sex, Catalin-Aurel Giulescu a raspuns: ,,Orice optiune este posibila, vom analiza cu foarte mare atentie si vom trage niste concluzii, este foarte posibil ca mentiunea respectiva sa fie sex. Nu este niciun fel de problema in acest sens. Regulamentul UE aminteste in preambul la punctul 24 de sex, la punctul 27 de gen. Totodata, in partea dispozitiva o sa vedeti ca utilizeaza expresia gen".

Seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date a MAI a spus ca anexa HG precizeaza expres ca exista doar doua forme de gen: feminin si masculin.

Cat despre eliminarea steagului Romaniei de pe cartea de identitate electronica, Ministerul ofera o explicatie privita de multi cu scepticism: nu mai era loc si pentru tricolor.

,,Suntem obligati sa introducem steagul Uniunii Europene in interiorul caruia se afla indicativul Romaniei, format din doua caractere, RO. Standardul ne obliga sa structuram formatul documentului.Documentul are un format mic, iar caracterele a trebuit sa le reducem. Tehnic este aproape imposibil sa introducem steagul Romaniei cu actualele tehnologii", a explicat Catalin-Aurel Giulescu.

Acesta a adaugat ca proiectul pilot, lansat luni la Cluj, va fi imbunatatit si ca la nivel national va fi extins intr-un interval cuprins intre 9 si 12 luni.

,,Dece nu apare tricolorul? De ce a fost inlocuit SEX cu GEN? De ce nu a existat o dezbatere publica inainte de a incepe emiterea noilor buletine? Este acesta inca un pas inainte spre stergerea identitatii nationale si reeducarea populatiei?", spuneau, marti, intr-o postare pe Facebook, reprezentantii Aliantei pentru Unitatea Romanilor (AUR).

Sursa : www.mediafax.ro