31 mai 2018 - Poliţia Romana

Secretarul de stat MAI Raed Arafat avertizeaza ca nu exista produse de tutun sau tigari sanatoase

Secretarul de stat al MAI Raed Arafat avertizează în cadrul unei dezbateri parlamentare că nu există produse de tutun sau ţigări sănătoase.

,,Trebuie sa fim cu totii ingrijorati in ceea ce priveste consumul de TUTUN. (...) Candva am fost la o sedinta a ministrilor Sanatatii. Era o sedinta informala si era o discutie pe aceste subiect. Am zis urmatorul lucru: intre vanzatorii de droguri si cei de tigari exista o similitudine si o diferenta. Similitudinea este ca AMANDOI VAND MOARTEA, iar diferenta este ca pe unii ii bagam in puscarie, iar pe ceilalti incercam sa le gasim justificari sa-i tinem mai departe sa isi faca treaba. In ultima perioada s-a vorbim si de tigarile electronice si cele cu tutun incalzit. Se incearca prezentarea lor ca pe solutia magica in locul tigarilor clasice, pentru ca sunt mai putin nocive. (...) Elevii de liceu le folosesc. Daca nu oprim promovarea si daca nu punem o regula, o legislatie care sa trateze toate aceste produse egal si sa se impuna INTERDICTIE de fumat in spatii publice, noi, in fiecare zi, pierdem un numar de tineri care devin fumatori folosind tigarile electronice la inceput sau tutunul incalzit si unii dintre ei chiar trecand la tigarile clasice dupa ce fac aceste incercari la inceput", a aratat Arafat, potrivit digi24.ro, care citeaza Agerpres.

Arafat a spus ca promovarea tutunului incalzit are menirea sa atraga si nu mentioneaza pericolul pentru sanatate. "Cu cat lasam acest lucru sa se propage, noi nu facem decat sa ii ajutam sa recruteze o noua generatie de fumatori pentru urmatorii 20-30 de ani. (...) La dispozitivele de tutun incalzit parca facem reclama la telefoanele mobile, ce culori au aparatele, avem culoarea roz, culoarea gri, culoarea albastra, culoarea verde, dupa placul tau, ce culoar vrei ca sa arati in fata colegilor. In scoli, nu numai ca este usor sa le folosesti, sunt gadgeturi care il claseaza pe cel care le foloseste, este mai cool ca are un aparat din acest tip. S-a gandit promovarea la absolut toate aceste aspecte. Daca nu oprim cat mai repede si nu punem regulamente cat mai repede, in fiecare zi noi pierdem adolescenti si tineri pentru aceste firme si care nu stim cum o sa ii recuperam", a avertizat Arafat.

"Trebuie SA OPRIM cat mai repede promovarea si diferentierea pozitiva intre diferite metode, adica o metoda sa fie preferentiala si lasata sa se propage pana ce acumuleaza un numar mare de utilizatori. Trebuie sa folosim aceleasi metode de oprire si de restrictionare ale lor, pentru ca toate sunt periculoase, toate cauzeaza boli, niciuna dintre ele nu este sanatoasa. Nu exista produse de tutun sau tigari sanatoase la acest moment", a completat secretarul de stat.

Sursa : www.gandul.info