24 feb 2022 - Poliţia Romana

SE CER MASURI MAI DURE DUPA ATACUL RUSIEI. Nicoleta Pauliuc, presedintele Comisiei de Aparare din Senat: ,,Ce face acum Putin este inacceptabil! Un comportament care nu-si are locul intr-o lume guvernata de respectarea legii internationale"

Nicoleta Pauliuc, presedintele Comisiei de Aparare din Senat, a criticat decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina, sustinand faptul ca este o lupta intre doua sisteme cu valori diferite. Aceasta a devoalat ca asteapta ca NATO, UE si alte state sa ia decizii dure si unitare impotriva Rusiei.

,,Cei 40, 40 si ceva de milioane de cetateni ucraineni sunt acum obligati sa traiasca ceea ce au trait bunicii nostri acum 80 de ani. Este inadmisibil pentru ca ceea ce vedem noi acum este un razboi intre doua sisteme de valori. Un sistem de valori autocrat si o tara care isi doreste o alta linie, o alta politica externa.

Razboiul nejustificat pornit de Rusia in Ucraina, zic eu ca trebuie sa aiba parte de o reactie dura si unitara din partea tuturor statelor. Si aici vorbim despre UE si NATO, dar si celelelte state. Ce face acum Vladimir Putin este inacceptabil. Este un comportament care nu-si are locul intr-o lume guvernata de respectarea legii internationale.

In aceste zile, de fapt si astazi, sunt la Paris unde are loc o conferinta internationala a statelor membre a UE, unde participa presedintii Comisiilor de aparare. Discutam noua Carta de Aparare a UE, busola strategica, noua linie de securitate europeana. Daca noi pana acum discutam cat de important este ca tratatele internationale sa fie respectate si ne asteptam ca prin diplomatie liderul Federatiei Ruse sa respecte aceste tratate, ne dam seama ca acest comportament al lui trebuie condamnat. Nu numai prin masurile care s-au luat. Eu cred ca trebuie masuri mult mai ferme."

Presedintele Comisiei de Aparare din Senat considera ca, dincolo de criza in care se afla o lume intreaga, poate fi si un moment oportun pentru ca Romania sa arate ca este pregatita sa intre, intr-un final, in Schengen.

,,Este o criza si din aceasta criza si Romania trebuie sa castige. Este poate oportunitatea pe care o avem ca noi, parlamentarii, diplomatii nostri, in discutiile pe care le avem cu colegii nostri din UE sa impunem pe agenda europeana tema intrarii Romaniei in Schengen.

Daca suntem pregatiti, daca Romania este, iata, strajerul Flancului Estic al UE, al NATO si apara securitatea acestor tari, este cred eu oportunitatea ca Romania sa spuna ca este pregatita sa intre si in Schengen", conchide Nicoleta Pauliuc, presedintele Comisiei de Aparare din Senat, intr-o interventie la Aleph News.

Sursa : www.mediafax.ro