12 mar 2018 - Poliţia Romana

Premierul Viorica Dăncilă, a anunţat că va avea discuţii cu miniştrii Justiţiei şi Afacerilor Interne despre nemulţumirile grefierilor şi poliţiştilor

Premierul Viorica Dăncilă, a anunţat că va avea discuţii cu miniştrii Justiţiei şi Afacerilor Interne, Tudorel Toader şi respectiv Carmen Dan, referitor la nemulţumirile grefierilor şi ale poliţiştilor, pentru a găsi soluţii.

"O sa am astazi o discutie cu domnul ministru Toader si am sa discut si cu doamna ministru Carmen Dan. O sa vad care este situatia si in functie de cele relatate de dumnealor, vom incerca sa gasim solutii. A mai fost o discutie cu grefierii si am inteles atunci ca de fapt nu a fost o vina a Ministerului Muncii, a fost o interpretare gresita. De aceea, ma feresc sa iau o decizie pana nu ma documentez foarte bine. Azi ma voi documenta foarte bine si voi vedea ce solutii gasim astfel incat sa putem sa dam un raspuns celor care asteapta acest raspuns de la noi", a declarat, luni, Viorica Dancila.

Reactia premierului vine dupa ce reprezentantii grefierilor au amenintat cu proteste la nivel national, fiind nemultumiti de faptul ca salariile nu au fost uniformizate, fiind a doua luna in care acestea sunt calculate gresit.

" Nici pana la acest moment, salariile acordate nu sunt uniformizate la nivel national, conform modului de calcul aplicat de Curtea de Apel Bacau, indicat si de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale ca fiind cel corect si agreat de Curtea de Conturi. Ordonatorii secundari de credite refuza sa calculeze salariile, astfel cum au fost stabilite de Curtea de Apel Bacau, justificandu-si refuzul pe lipsa Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, marimea concreta a sporului pentru conditii de munca, precum si conditiile de acordare a acestuia pentru familia ocupationala de functii bugetare ,,Justitie" si Curtea Constitutionala (...), consecinta fiind neacordarea sporului pentru conditii deosebite personalului auxiliar de specialitate si conex", se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei Grefierilor din Romania si Sindicatului National al Grefei Judiciare Dicasterial, remis luni MEDIAFAX.

Grefierii se declara dispusi sa apeleze la miscari de protest, "inclusiv prin intreruperea temporara si chiar totala a activitatii", deoarece, sustin ei, au trecut mai mult de 5 luni de zile de la data la care trebuiau stabilite locurile de munca si categoriile de personal, precum si marimea exacta a sporului pentru conditii de munca.

Discutiile dintre premierul Viorica Dancila si Carmen Dan vor avea loc ca urmare a protestului anuntat pentru luni in fata Guvernului de catre Federatia Sindicatelor Nationale ale Politistilor si Personalului Contractual (FSNPPC) si Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP).

"Peste 100 de lideri de sindicat din penitenciare se vor afla la sediul Guvernului pentru a discuta cu prim-ministrul Vasilica-Viorica Dancila despre problemele din penitenciare, dar si pentru a cere demisia ministrului Tudorel Toader pentru incompetenta si lipsa de responsabilitate", se arata intr-un comunicat de presa al sindicalistilor.

Acestia cer, printre altele, demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, imbunatatirea conditiilor de munca din penitenciare, plata orelor suplimentare restante si eliminarea deficitului de personal.

Sursa : www.mediafax.ro