07 oct 2021 - Poliţia Romana

Precizarile MAI cu privire la masca de protectie. Nu e obligatorie daca persoana e singura pe strada

Potrivit MAI, masca de protectie se poarta obligatoriu, in localitatile cu incidenta de sub 6 la mie, in spatiile publice inchise, mijloacele de transport in comun, la locul de munca, spatii comerciale, dar si in spatii publice deschise, cum sunt, fara a se limita la acestea: piete, targuri, balciuri, talciocuri, spatiile comerciale, statii pentru transportul in comun, precum si in alte zone stabilite prin hotarare a comitetului judetean sau al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta.

La nivelul localitatilor in care incidenta este mai mare de 6/1000 locuitori, masca este obligatorie in spatiile publice inchise, mijloacele de transport in comun, la locul de munca, spatii comerciale, dar si in toate spatiile publice deschise cu exceptia persoanelor care desfasoara activitati, inclusiv sportive, in mod individual sau impreuna cu persoanele cu care locuiesc.

Alte exceptii se pot stabili, la propunerea directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, prin hotarari ale comitetelor judetene, respectiv al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta.

,,Nu este obligatorie purtarea mastii de protectie daca persoana este singura pe strada", a transmis MAI.

Mai mult, indiferent de incidenta, masca nu este obligatorie pentru persoanele vaccinate aflate la locurile de munca situate in spatii inchise, cu conditia prezentei unui numar de maximum 10 persoane si asigurarea unei distante de 1 metru intre ele, iar in zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucratori. Exceptia nu se aplica in cazul spatiilor inchise comune.

De asemenea, nu este obligatorie masca pentru copiii cu varsta mai mica de 5 ani, pentru persoanele care sunt singure in birou, pentru prezentatorii TV si invitatii acestora, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane.

De asemenea, MAI informeaza ca, in functie de evaluarea riscului, efectuata de medicul de medicina muncii al unitatii, pot fi aplicate si exceptii pentru persoanele care sufera de boli care afecteaza capacitatea de oxigenare sau desfasoara activitati fizice intense si/sau in conditii de munca solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta etc.).

Sursa : www.mediafax.ro