08 oct 2020 - Poliţia Romana

Populatia Romaniei. INS: 22.175.000 / OMS: 19.778.000. Renate Weber vrea sa stie de la AEP si MAI care e populatia reala a Romaniei

Avocatul Poporului, Renate Weber, s-a sesizat din oficiu si vrea sa stie care e populatia actuala a Romaniei, inclusiv cu privire la numarul real al cetatenilor cu drept de vot.

Sesizarea vine in urma alegerilor locale din 27 septembrie si in perspectiva alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor, preconizate pentru 6 decembrie.

In adresele trimise catre Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) si Institutul National de Statistica (INS), Renate Weber a intrebat care este populatia tarii, cu o evidenta pe grupe de varsta, dar si care este numarul total al cetatenilor cu drept de vot.

In plus, Avocatul Poporului vrea sa stie care este modul de constituire a listelor de alegatori, dar si cum sunt inregistrate modificarile ce apar constant in dinamica populatiei: implinirea varstei de 18 ani, interzicerea dreptului de a alege, punerea sub interdicitie, deces etc.

Nu in ultimul rand, Renate Weber vrea sa stie daca se face o masurare a populatiei rezidente, astfel incat sa rezulte informatii referitoare la numarul total al persoanelor care sunt locuitori in fapt ai Romaniei, tinand cont de evolutia naturala si migratia populatiei.

Din datele INS, populatia dupa domiciliu, la 1 ianuarie 2020, a ajuns la 22.175.000 de persoane. Potrivit AEP, numarul total de cetateni cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral la 25 august 2020 este de 19.004.986, cu 21.401 mai multi decat fata de ultima informare (31 iulie 2020).

In acelasi timp, Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca populatia tarii noastre este de 19.778.000 de locuitori, rezultand astfel informatii neconcordante intre toate aceste surse oficiale.

Sursa : www.mediafax.ro