29 dec 2022 - Poliţia Romana

MAI scoate cadrele in strada: 23.000 de angajati vor fi mobilizati in perioada Revelionului

Peste 23.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi mobilizaţi în perioada Revelionului fiind asigurată o prezenţă sporită în stradă pentru descurajarea comiterii de fapte care pot pune în pericol siguranţa cetăţenilor.

Astfel, peste 7.800 de politisti, pompieri, jandarmi si efective de la alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne vor asigura ordinea publica si masurile de prevenire si interventie in situatii de urgenta cu ocazia celor aproximativ 740 de manifestari publice care vor fi organizate in Noaptea de Revelion.

Cele mai importante evenimente publice, din punct de vedere al numarului de participanti, vor fi organizate in municipiile Bucuresti, Craiova, Oradea si Cluj Napoca, unde se estimeaza participarea a peste 80.000 de persoane.

Reprezentantii MAI atrag atentia ca articole pirotehnice pentru divertisment trebuie utilizate numai dupa luarea tuturor masurilor de protejare a persoanelor din jur, a bunurilor si a mediului.

,,Atragem atentia ca cetatenii au obligatia sa foloseasca doar materiale pirotehnice din categoria destinata publicului larg si care pot fi achizitionate legal de la operatori economici autorizati. Celelalte categorii de articole pirotehnice pot fi folosite, cu respectarea legislatiei in vigoare, numai de personalul specializat care cunoaste regulile de manevrare astfel incat sa fie prevenite incidentele. Utilizarea neglijenta a materialelor pirotehnice este extrem de periculoasa, putand avea consecinte grave pentru cei care le folosesc sau pentru persoanele din jur", a declarat purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog.

In ultima luna, politistii au desfasurat peste 4.560 de actiuni pentru prevenirea si combaterea comertului ilegal cu articole pirotehnice si au confiscat 120 de tone de astfel de materiale periculoase. Au fost intocmite peste 920 de dosare penale si aplicate aproximativ 260 de sanctiuni contraventionale, in valoare de peste 360 de mii de lei.

MAI anunta ca, in medie, aproximativ 1.500 de politisti rutieri vor fi prezenti, zilnic, pe cele mai solicitate artere pentru a fluidiza traficul si pentru veni in sprijinul conducatorilor auto, inclusiv prin indicarea rutelor alternative pentru evitarea unor posibile ambuteiaje.

Pe drumurile cu risc crescut de producere a unor accidente, echipajele Politiei Rutiere vor actiona cu 285 de aparate radar si cu dispozitive care semnaleaza consumul de alcool sau alte substante interzise la volan.

Politistii rutieri pot solicita sprijinul elicopterelor Inspectoratului General de Aviatie pentru monitorizarea celor mai circulate drumuri si identificarea rapida a zonelor cu probleme.

Alte 13 elicoptere vor fi pregatite sa sprijine celelalte misiuni ale structurilor MAI, precum cele de supraveghere a frontierei de stat, de salvare din zone greu accesibile sau de transport la spital a persoanelor care au nevoie de asistenta medicala de urgenta.

La nivel national, in fiecare zi, aproximativ 5.000 de pompieri vor fi mobilizati pentru gestionarea situatiilor de urgenta si a misiunilor medicale la care raspunsul este asigurat cu echipaje SMURD.

De asemenea, 200 de jandarmi montani cvor patrula pe munte in fiecare zi.

Sursa : www.mediafax.ro