12 mar 2022 - Poliţia Romana

Ion Cristoiu: Raed Arafat nu e in Romania un simplu secretar de stat in MAI. E presedintele Republicii Autonome Raed Arafat!

Vineri, 11 martie 2022, ora 6.30. Presa independenta publica urmatoarea stire:

,,Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU), la care s-a alaturat si Guvernul Romaniei, impreuna cu CNA si mai multe ONG-uri, pregateste o platforma informatica, ce va scana presa online, dar si bloguri si retele sociale, pentru a gasi <>, surse de dezinformare si propaganda in contextul conflictului din Ucraina, conform informatiilor Profit.ro. Echipa de comunicare a Guvernului a cerut departamentelor de relatii publice din toate ministerele, intr-un mesaj comun transmis pe e-mail (detalii mai jos), sa desemneze cite un reprezentant in grupul de lucru si sa vina, pina vineri, 11 martie, cu observatii pe narativele si cuvinte cheie incluse in motoarele de cautare si in parametrii de analiza."

Lideri de opinie, lideri politici iau foc. Initiativa se inscrie in seria de lovituri date de regimul Klaus Iohannis libertatii individuale. Incepute in Pandemie, continuate cu brio in razboi. A fost mai intii aparitia in presa a Proiectului de lege privind Situatia de criza stare, exceptionala absenta din Constitutie, declarata de CSAT fara consultarea Parlamentului.

A urmat sanctionarea abuziva de catre CNA a postului de radio Gold FM pe motiv ca s-a abatut de la cliseele propagandei de razboi impuse de regimul Iohannis intregi prese, respectate doar de presa rechizitionata. Puncte de vedere originale despre Razboiul din Ucraina au fost acuzate drept expresii ale propagandei rusesti. Atacul la libertatea de expresie era neindoielnic. Cita vreme in Romania n-a fost declarata starea de asediu, care sa interzica explicit opiniile pro Rusia in Razboiul din Ucraina, orice interdictie din partea statului e ilegala. Evident, nimeni din Romania normala la cap nu se va apuca sa sprijine agresiunea unui stat mare impotriva unui stat mic, dar mai ales incalcarea grava a dreptului international. Asta nu inseamna insa ca, in absenta unei legi, e legala interzicerea propagandei proPutin. Jurnalistii independenti refuza insa in oglindirea acestui razboi adevarurile de-a gata oferite de regimul Iohannis. Ei isi exercita dreptul democratic de a pune intrebari, de a verifica informatiile parvenite din alte parti. Nu de alta, dar principala arma a democratiei in razboi cu Autocratia e chiar democratia. Interzicind diversitatea opiniilor, cenzurind tot ce da curs gindirii libere, impunind adevarurile de-a gata in ceea ce se numeste Razboiul cu Dictatura regimurile democratice se identifica cu regimurile dictatoriale.

A venit initiativa infiintarii unui Grup de lucru.

Grupul de lucru era anuntat ca un Comandament care avea drept sarcina monitorizarea de tip securistic a presei online, a retelelor sociale, a blogurilor pentru depistarea a ceea ce conducatorii Grupului considerau cu de la sine putere fake news-uri, ,,surse de dezinformare si propaganda in contextul conflictului din Ucraina".

Pe drept cuvint, presa a reactionat viguros la aceasta noua tentativa de a folosi razboiul din Ucraina ca pretext pentru inlocuirea Dictaturii Sanitare cu Dictatura Militara. Extraordinara presiune a opiniei publice a obligat Guvernul sa reactioneze. La ora 11.38, purtatorul de cuvint al Guvenrului Dan Carbunaru, a declarat:

,,Si, pentru ca vorbim despre initiative ale societatii civile, intr-o perioada in care vedem circulind stiri false si sunt in derulare activitati de dezinformare, pentru ca au fost prezentate in spatiul public in dimineata acestei zile o serie de astfel de initiative, pot sa va spun ca, in privinta acestor initiative de combatere a efectelor stirilor false si dezinformarii, pot sa fac urmatoarele precizari: in primul rind, asa cum Guvernul Romaniei a repetat de fiecare data cind a fost necesar, sustine libertatea de exprimare si dreptul la informare corecta a cetatenilor. Orice initiativa care vine din zona societatii civile si care are ca scop combaterea dezinformarii in spatiul public reprezinta contributii, proiecte care ajuta practic accesul opiniei publice la informatii reale in timp util. Dar Guvernul Romaniei respinge orice forma de cenzura, orice forma de ingradire a liberei exprimari si sustine orice initiativa care contribuie si respecta nevoia de informare a publicului in conditiile legii si literei si spiritului Constitutiei Romaniei. Atit am avut sa va spun deocamdata."

Din cite se vede Guvernul o scalda. Ca si in cazul Legii privind situatia de Criza nu mi se spune nimic sigur, nimic concret. Doar bla-blauri despre libertatea de expresie.

Dezvaluirea privind monitorizarea securistica a presei obliga pe purtatorul de cuvint sa lamureasca public o serie de chestiuni cum ar fi:

a) Se pregateste sau nu respectiva platforma informatica destinata delatiunilor din domeniul presei?

b) E adevarat ca echipa de comunicare a Guvernului a cerut ministerelor desemnarea a cite unui cenzor?

c) A cerut Echipa de comunicare ministerelor observatii privind narativele si cuvintele cheie, intre care se numarau cuvintele coruptie, corupt, afacere necurata?

Guvernul a evitat sa raspunda la aceste intrebari. Ceea ce inseamna, ca si in cazul Legii situatiei de Criza, ca initiativa apartine Guvernului si ca ea merge mai departe, desi a fost violent contestata.

Cea mai importanta chestiune ridicata de initiativa se refera la precizarea ca Grupul de Lucru e creat de Departamentul pentru Situatii de Urgenta , condus de Raed Arafat. Grupul urmeaza sa se subordoneze DSU.

Departamentul pentru Situatii de Urgenta apartine Ministerului Afacerilor Interne. Conducatorul DSU e Raed Arafat, secretar de stat in MAI. DSU se ocupa cu gestionarea situatiilor de urgenta.

Intre preocuparile legale ale DSU nu intra monitorizarea presei si cu atit mai mult descoperirea fake news-urilor.

Guvernul ar fi trebuit sa raspunda astfel la urmatoarele intrebari:

a) Crearea Grupului de lucru e o initiativa personala a lui Raed Arafat sau o sarcina data de ministrul de Interne despre care stie premierul?

b) Daca e o initiativa personala, a informat Raed Arafat despre ea pe ministrul de Interne si pe premier.

c) Daca n-a informat, de ce n-a fost pus la punct pina acum public Raed Arafat pentru situatia grea in care a pus Guvernul?

d) Daca i s-a dat sarcina, care au fost argumentele pentru care un asemenea Grup urmeaza sa lucreze sub comanda lui Raed Arafat?

Toate aceste intrebari sint retorice.

Ele pleaca de la premisa ca, intr-un stat de drept, Raed Arafat e doar ceea ce scrie in organigrama MAE: secretar de stat.

Asa cum s-a vazut insa si din Pandemie, Raed Arafat nu e secretar de stat in MAI.

E presedintele Republicii Autonome Raed Arafat!

NOTA: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

Sursa : www.mediafax.ro