19 dec 2021 - Poliţia Romana

Europol a sprijinit Politia Romana si FBI in arestarea unui hacker roman de 41 de ani

Centrul European de Criminalitate Cibernetică al Europol a sprijinit Poliţia Română şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI) în arestarea unui afiliat ransomware care viza organizaţii şi companii de profil înalt pentru datele lor sensibile, potrivit declaraţiei postate de Europol pe site-ul oficial.

Potrivit Ziarului Financiar, suspectul, un cetatean roman in varsta de 41 de ani, a fost arestat pe 13 decembrie 2021 la domiciliul sau din Craiova, Romania, la primele ore ale diminetii.

Infractorul este suspectat ca ar fi compromis reteaua unei mari companii de IT romanesti care livreaza servicii clientilor din sectoarele de retail, energie si utilitati.

Se crede ca el a implementat ransomware si a furat date sensibile de la clientii companiei IT din Romania si din strainatate, inainte de a le cripta fisierele. Informatiile furate au inclus informatii financiare ale companiilor, informatii personale despre angajati, detalii ale clientilor si alte documente importante.

Suspectul ar fi cerut apoi o rascumparare considerabila in criptomonede, amenintand ca va divulga datele furate pe forumurile de criminalitate cibernetica in cazul in care cerintele sale nu sunt indeplinite.

Centrul European de Criminalitate Cibernetica (EC3) al Europol a sustinut aceasta investigatie prin furnizarea de asistenta analitica, de urmarire a criptomonedei, analiza de malware si asistenta criminalistica si prin desfasurarea a doi dintre expertii sai in Romania pentru a oferi asistenta criminalistica in avans si pentru a ajuta la confiscarea cripto-activelor.

Aceasta operatiune a fost realizata in cadrul Platformei Multidisciplinare Europene impotriva Amenintarilor Criminale (EMPACT).

Sursa : www.mediafax.ro