08 oct 2020 - Poliţia Romana

Cum sa identifici si sa eviti fraudele online. Sfaturi de la Politia Romana

Infractiunile cibernetice au devenit din ce in ce mai intalnite, astfel ca e bine sa stii care sunt cele mai intalnite metode folosite si cum sa te feresti de ele.

Una dintre fraude este ,,Mesaj de la sef"- CEO fraud. Fii vigilent! Daca cineva te suna sau iti trimite un e-mail in care pretinde ca e unul dintre managerii de top din companie si iti cere sa platesti o factura sau sa faci un transfer din contul firmei, cel mai probabil la mijloc e o inselaciune.

Fraudele cu facturi - Invoice fraudsunt si ele la moda. Reprezentantii firmelor sunt contactati de o persoana care pretinde ca e reprezentantul unui furnizor de bunuri si servicii.

In cazul phishing-ului, autorii te apeleaza telefonic, iti trimit un sms ori un e-mail prin care te induc in eroare cu scopul de a divulga date personale, financiare ori de securitate.

Cu alte ocazii, poti primi pe e-mail link-uri catre site-uri bancare false. Odata ce ai accesat link-ul, se colecteaza ilegal datele personale si/sau bancare. Site-ul contrafacut va arata precum cel legitim pe care il imita, cu foarte mici diferente, asa ca niciodata sa nu accesezi acele linkuri. Daca banca are ceva important sa iti comunice, vei fi notificat prin intermediul contului online, nu prin e-mail.

Infractorii din mediul online se folosesc si de latura sensibila a oamenilor. Astfel, autorii pretind ca sunt indragostiti si isi doresc o relatie cu potentiala victima.

Tocmai de aceea, e important sa acorzi o atentie deosebita datelor personale postate pe retele de socializare si diverse site-uri. Cu atat mai mult cu cat acestea pot fi colectate si folosite pentru a-ti accesa conturile bancare, contracta imprumuturi ori derula afaceri ilegale in numele tau.

Si cumparaturile online sunt speculate de infractori. Autorii cauta sa iti ofere oportunitati "speciale" de investitii cu profituri rapide sau iti prezinta "oferte-bomba" in mediul online.

Cum luna octombrie este luna securitatii cibernetice, a fost lansata, la nivel european, campania de prevenire #CyberScams - Infractiuni informatice.

 

Sursa : www.mediafax.ro