21 dec 2021 - Poliţia Romana

Cronologia incidentelor de la Parlament, prin ochii MAI: S-a rupt incuietoarea!

Somat de premierul Nicolae Ciucă, Ministerul de Interne a emis un comunicat în care a făcut precizări despre derularea evenimentelor de la Palatul Parlamentului.

In referire la manifestarea publica ce a avut loc, astazi, in perimetrul Palatului Parlamentului, facem urmatoarele precizari:

Pentru inceput se impune mentiunea ca adunarea publica nu a fost autorizata. Potrivit informatiilor publice, aceasta manifestare a fost asumata de un anumit grup parlamentar si de mai multe organizatii civice.

In cronologia lor, evenimentele s-au derulat astfel: ? In jurul orelor 7:30 in zona Pietei Constitutiei s-a adunat un grup de persoane, care ulterior s-a deplasat catre poarta de acces din zona Parcului Izvor.

? In paralel, la intervale de timp diferite, persoane cu drept de acces, au introdus in curtea Palatul Parlamentului, prin intermediul unor autovehiculele aproximativ 30 protestatari. Acesti protestatari s-au adaugat altor circa 20 persoane ce fac parte din personal cu drept de acces in Palatul Parlamentului.

*

? In intervalul 08:00 - 10:45, aproximativ 1.200 de persoane s-au concentrat la poarta de acces catre Camera Deputatilor, fara a patrunde in curtea Palatului Parlamentului, fiind opriti de fortele de ordine.

? Ulterior, in jurul orelor 11:15, o parte din acestia insotiti de anumiti parlamentari, s-au deplasat spre intrarea de la Senat. Aici au fortat portile de acces, context in care una dintre porti a cedat (s-a rupt incuietoarea).

? Astfel, in curtea Palatului Parlamentului au patruns in jur de 200-300 de persoane, restul persoanelor fiind blocate in exteriorul gardului imprejmuitor de catre fortele de ordine.

? Persoanele care au patruns in curtea Palatului Parlamentului au fost blocate pe scari si la usile de acces in cladire. Ulterior acestia au fost condusi in zona exterioara curtii imobilului. In prezent, in zona scarilor au mai ramas aproximativ 15 persoane.

? Mentionam ca, in toata aceasta perioada, organele de ordine publica au facut apel la calm si respectarea prevederilor legale.

? Nu s-a folosit forta si nu au fost reclamate violente fizice.

? La manifestarea publica au fost prezente, in toata perioada, aproximativ 2.000 persoane.

? Pe toata timpul manifestarii publice, dispozitivul de ordine a fost adaptat in functie de numarul participantilor si dinamica evenimentelor.

? In continuare, organele de politie si jandarmerie actioneaza pentru incheierea manifestarii fara alte incidente.

? In paralel, se desfasoara activitati pentru identificarea persoanelor care sunt responsabile de incalcarea prevederilor legale.

? Facem un apel si solicita tuturor participantilor sa coopereze cu jandarmii si sa respecte indrumarile acestora.

Sursa : www.mediafax.ro