15 ian 2022 - Poliţia Romana

COMENTARIU Sorin Avram: Politia Romana, deprofesionalizata. Ofiteri superiori, la pensie, la numai 49 de ani. Urmeaza pensionarea politistilor imediat ce termina scoala?

Accidentul mortal comis de un poliţist în Capitală naşte întrebarea: cine sunt cei care îmbracă uniforma de poliţist?

Sunt tineri care au absolvit scoli de agenti de politie sau Academia de Politie, dar sunt si unii care au venit din afara sistemului, pentru ca Politia duce lipsa de personal. Pentru ca in sistemul politienesc pensionarile se tin lant, se fac angajari din sursa externa, iar procesul de recrutare nu reprezinta un examen dur. Se merge pe principiul ca "decat sa nu fie nimeni, mai bine angajam pe oricine". De aceea, gradul de profesionalizare al politistilor, in ansamblu, este unul scazut.

Unii nu se fac politisti cu gandul la prins hoti si talhari, la salvarea fetelor din mainile proxenetilor ori la fluidizarea traficului, ci la uniforma care le urca automat stima de sine, mai ales cand uniforma sta tolanita la volanul unei masini cu sirena si girofar. Si se mai gandesc unii politisti la avansarile la termen care le mai pun niste trese pe umar si niste bani in buzunar, dar mai ales la apropiata zi in care ies la pensie de tinerei.

La 48 sau 49 de ani, ofiteri superiori se pensioneaza, dupa "o munca in Politie de 25 de ani". Dar femeile care au stat aplecate pe masina de cusut pana la 62 de ani ori barbatii care au dat la tarnacop pentru a trage retele de apa si canalizare pana la 65 de ani nu au muncit? Cum sa iesi la pensie la 49 de ani, cand la aceasta varsta esti abia la inceputul maturitatii profesionale? Pleaca la pensie la 49 de ani un ofiter experimentat, iar in locul sau vine un barbat de 35 de ani, care pana atunci a lucrat in peisagistica si caruia ii mai trebuie vreo cinci ani pana se prinde cum sta treaba, iar dupa aceea joaca la trecerea timpului, asteptand sa iasa la pensie.

Ori cu Politie, ori fara Politie, cam tot aia e, pentru ca interlopii si proxenetii umbla liberi, iar numarul accidentelor grave de circulatie este pe crestere. Ba, mai rau e cu Politie, fiindca politistii elibereaza permise auto contra unor spagi sau dau cum masinile cu girofar peste oameni. Decat asa, mai bine fara Politie. De aceea ar trebui ca la festivitatea de absolvire a cursurilor scolilor de politie sa se organizeze si petrecerea de pensionare. Asta pentru ca bataia joc la adresa romanilor care muncesc pe branci pana la 62, respectiv 65 de ani, iar la sfarsit primesc o pensie de nimic sa fie completa.

Sursa : www.mediafax.ro