28 iun 2018 - Poliţia Romana

Catalin Ionita ramane la sefia DGA. Ministerul n-a fost informat oficial de urmarirea penala

Cătălin Ioniţă, fost şef al Poliţiei Române, urmărit penal trafic de influenţă şi fals în declaraţii, rămâne la conducerea DGA, post ocupat prin concurs, anunţă MAI, deoarece instituţia nu a fost informată oficial cu privire la punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva acestuia.

"Referitor la situatia domnului chestor principal de politie Catalin Ionita, mentionam ca din momentul incetarii imputernicirii sale la conducerea Inspectoratului General al Politiei Romane, acesta a revenit pe functia castigata prin concurs, potrivit legii. Conform prevederilor legale, un politist poate fi eliberat dintr-o functie ocupata prin concurs in cazul in care pe numele sau a fost pusa in miscare actiunea penala si dobandeste calitatea de inculpat. Facem precizarea ca in acest moment, Ministerul Afacerilor Interne nu a primit nicio informare oficiala de la vreo institutie a statului cu privire la punerea in miscare a actiunii penale impotriva acestuia", arata Ministerul Afacerilor Interne, intr-un comunicat de presa remis joi MEDIAFAX.

Astfel, in acest moment, Ministerul Afacerilor Interne anunta ca nu este in "situatia legala care sa permita schimbarea domnului chestor principal Catalin Ionita din postul de director general al Directiei Generale Anticoruptie" si ca acest lucru se poate face numai la solicitarea lui.

"De asemenea, efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie", conchide MAI.

DNA a anuntat, miercuri, printr-un comunicat de presa postat pe site-ul institutiei, ca fostul sef al Politiei Romane, Catalin Ionita, este urmarit penal pentru trafic de influenta si fals in declaratii. Procurorii il acuza pe acesta ca a pretins cedarea cu titlu gratuit a unei suprafete de 4 hectare dintr-un teren de 18 hecatre, ca sa intervina pe langa functionari publici.In aceeasi cauza, este urmarita penal si Petruta Dinu, pentru cumparare de influenta.

"Suspectul Ionita Alexandru-Catalin, in perioada 2009 - 2010 cand indeplinea functia de sef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Sectorului 1 Bucuresti, a pretins de la suspecta Dinu Petruta (persoana indreptatita la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de aproximativ 18 hectare, in localitatea Popesti-Leordeni, judetul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafete de 4 hectare din suprafata respectiva, promitand in schimb ca ii va determina pe functionarii publici cu atributii in acest sens sa urgenteze finalizarea procedurii de punere in posesie", arata DNA.

In aceste conditii, femeia i-a promis cedarea cu titlu gratuit a celor 4 hectare de teren lui Catalin Alexandru Ionita. Ca urmare a demersurilor lui Catalin Ionita, pe 3 decembrie 2010, Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a judetului Ilfov a emis titlul de proprietate in favoarea Petrutei Dinu si a altor trei persoane asupra a 18,17 hectare. Ulterior, pe 19 martie 2015, persoanele beneficiare ale terenului au vandut intreaga suprafata lui Catalin Ionita si unei alte persoane din familia acestuia. Conform intelegerii, cumparatorii au achitat doar pretul de 70.000 de euro pentru suprafata de 14 hectare, pretul convenit fiind de 5.000 euro/hectar, restul de 4,17 hectare fiind cedate cu titlu gratuit.

Procurorii mai acuza ca, in declaratiile de avere din perioada 2015 - 2018, Catalin Ionita a mintit cu privire la acel teren, de fiecare data mentionand doar o suprafata de 18.174 m2 (1,8 hectare), adica 10% din suprafata reala dobandita. Dosarul penal a fost constituit in 2018.

Catalin Ionita s-a retras de la conducerea Politiei Romane cu o zi inainte sa fie inceputa urmarirea penala in cazul sau.

Ministerul Afacerilor Interne a mai anuntat, joi, ca a fost investit in functie noul inspector general al Inspectoratului General al Politiei Romane, chestorul general Ioan Buda, la conducerea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera fiind imputernicit comisarul sef Adrian Popescu, care a ocupat pana in prezent functia de adjunct al inspectorului general al Politiei de Frontiera.

Sursa : www.mediafax.ro