09 iul 2018 - Poliţia Romana

Bilantul MAI dupa ploile de luni: Probleme in 41 de localitati, 72 de curti inundate si aproape 11.000 de oameni ramasi fara energie electrica. VIDEO

MAI informează că, în urma ploii torenţiale de luni, au fost semnalate efecte negative în Bucureşti, dar şi în 41 de localităţi din 20 de judeţe, fiind inundate 27 de case, 72 de curţi, 85 de subsoluri, 12 străzi şi 117 fântâni, iar peste 10.00 de oameni nu au energie electrică.

,,A fost realizata manevra de forte si mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta prin suplimentarea in judetul Bacau cu 15 motopompe din judetele Braila, Galati, Vaslui, in judetul Sibiu cu 25 motopompe si 85 lucratori din judetele Alba, Arad, Bistrita-Nasaud, Bihor, Calarasi, Hunedoara, Valcea, precum si mentinerea dislocarii a 16 motopompe la nivelul judetului Covasna din judetele Prahova, Dambovita, Mures. Totodata, s-au dislocat 200 metri liniari dig gonflabil si 200 metri liniari dig mobil cu panouri din judetul Mures si 200 metri liniari dig modular din judetul Valcea catre judetul Sibiu, pentru realizarea unor indiguiri provizorii in zonele de risc", se arata intr-un comunicat al Ministerului de Interne.

Sursa citata mai precizeaza ca, in urma fenomenelor hidrometeorologice inregistrate astazi s-au semnalat efecte negative in Municipiul Bucuresti si in 41 localitati din 20 judete, fiind inundate 27 case, 72 curti, 85 subsoluri, 12 strazi si 117 fantani. Totodata, cinci case nelocuite sunt afectate de o alunecare de teren. Mai mult, vantul puternic a doborat cinci copaci si a smuls un acoperis de bloc, fiind avariate cinci masini.

,,Nu sunt semnalate persoane blocate sau urgente medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice. Din punct de vedere al alimentarii cu energie electrica, se inregistreaza intreruperi in alimentarea cu energie electrica la nivelul a 13 localitati din 3 judete (Neamt, Olt si Suceava), insumand un numar de 10.933 consumatori, iar pentru remedierea defectiunilor se actioneaza cu 7 echipe de interventie. La nivel national sunt in serviciul operativ, pregatiti sa intervina 22.010 lucratori MAI (7.790 jandarmi, 5.000 pompieri, 9.220 politisti) cu 9.008 mijloace", mai arata MAI.

Reprezentantii Ministerului mai spun ca in judetul Sibiu, echipajele Jandarmeriei si ale pompierilor au actionat in localitatile afectate de inundatii. Jandarmii au ridicat, impreuna cu pompierii, un dig modular din panouri si un dig gonflabil pe o distanta de 600 metri pentru a preintampina iesirea din matca a raului care traverseaza localitatea Cristian.

,,De asemenea, jandarmii si pompierii au intervenit in Ocna Sibiului unde se actioneaza permanent cu trei motopompe de mare capacitate (10.000 de litri/minut) pentru a elimina acumularile de apa din 18 curti si de pe o strada. In localitatile Apoldu de Jos, lucratorii MAI sunt sprijiniti de forte ale Ministerului Apararii Nationale si intervin pentru evacuarea apei din case, curti si beciuri. In judetul Botosani, in loc. Stancesti o casa este in pericol de prabusire, iar pentru evaluarea situatiei a fost stabilita o comisie mixta formata din specialisti de la Inspectoratul de Stat in Constructii, ISU si primarie. Pana la finalizarea expertizei, locatarul casei a fost mutat in alta constructie. In cadrul sedintei Centrului Judetean de Coordonare si Conducere a Interventiei se va solicita alocarea unei locuinte modulare pana la remedierea situatiei", precizeaza sursa citata.

Reprezentantii Ministerului de Interne mai arata ca, in judetul Valcea pe DJ 676 G, pe raza localitatii Ciortesti, a fost afectat un podet, din aceasta cauza accesul rutier catre patru gospodarii realizandu-se cu dificultate. Se intervine pentru remedierea situatiei. De asemenea, pe DN 7D, in localitatra Titesti km 15+830 s-a produs o alunecare de teren care a afectat carosabilul si se circula pe rute ocolitoare. Pe DN 64, in Baile Olanesti carosabilul s-a surpat, traficul rutier desfasurandu-se alternativ pe un sens.

Sursa : www.mediafax.ro