07 sep 2020 - Poliţia Romana

Anuntul MAI despre verificarile cererilor de flotant la aceeasi adresa, inclusiv in contextul alegerilor locale

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, anunţă că autorităţile au introdus noi măsuri de verificare pentru adresele unde se constată un număr mai mare de cereri pentru stabilirea reşedinţei, inclusiv în contextul alegerilor locale din 27 septembrie.

,,Directia de Evidenta a Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date a introdus noi masuri de verificare suplimentara pentru adresele unde se constata un numar mai mare de cereri pentru stabilirea resedintei. Acestea au fost transmise si catre Serviciile de Evidenta a Persoanelor din teritoriu pentru a fi aplicate. Astfel, in toate situatiile in care se inregistreaza cereri pentru stabilirea resedintei, solicitantul va declara pe propria raspundere ca locuieste mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinta secundara. Declaratia va fi consemnata pe cerere, in fata functionarului de evidenta a persoanelor", declara comisar-sef de politie Monica Dajbog.

Ea precizeaza ca solicitantul va declara pe propria raspundere scopul sau motivul stabilirii resedintei, iar declaratia va fi consemnata pe cerere, in fata functionarului de evidenta a persoanelor.

Potrivit purtatorului de cuvant al MAI, la primirea cererilor pentru stabilirea resedintei, la nivelul serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor se va verifica in baza de date numarul mentiunilor de resedinta valabil inscrise la adresa respectiva, iar daca la adresa respectiva sunt inscrise cel putin 2 mentiuni de resedinta valabile se va proceda la informarea structurii locale a politiei nationale, in vederea efectuarii verificarilor in teren, din care sa rezulte daca solicitantii locuiesc efectiv la adresa declarata.

,,In situatia in care, din verificarile efectuate de catre politisti rezulta faptul ca persoanele respective nu locuiesc efectiv la adresa declarata, cererile lor vor fi respinse. Aceste verificari vor fi dispuse si in situatia in care se inregistreaza un numar mare de solicitari la aceeasi adresa/adrese distincte. Practic, se vor avea in vedere si cazurile in care cererile s-au depus, succesiv, la intervale relativ scurte de timp, pentru aceeasi adresa. Prin ,,numar mare de solicitari" se intelege un numar care depaseste media zilnica, saptamanala sau lunara. Prin aceste masuri se pot monitoriza indeplinirea conditiilor necesare pentru acordarea vizelor de resedinta pentru cetatenii cu drept de vot si verificarea legalitatii acestora, in cazul constatarii unei evolutii semnificative a numarului de persoane care isi stabilesc resedinta intr-o anumita circumscriptie electorala. Aceste demersuri se circumscriu Planului General de Masuri aprobat de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, pentru buna desfasurarea alegerilor locale din 27 septembrie.", mai spune Dajboc.

Ea mai mentioneaza ca Ministerul Afacerilor Interne va lua toate masurile din competenta pentru desfasurarea unui proces electoral,, corect, legal si echidistant fata de toti competitorii politici".

Sursa : www.mediafax.ro