24 mai 2021 - Poliţia Romana

Ancheta: Consiliul Concuretei investigheaza 12 companii privind fixarea preturilor la licitatii MAI

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie care vizează un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii care au depus oferte la procedurile de achiziţie publică având ca obiect activităţi de proiectare şi execuţie pentru realizarea unui proiect la nivelul MAI.

Este vorba despre proiectul ,,Hub Servicii (Centru de furnizare servicii electronice), potrivit Ziarului Financiar.

Companiile investigate isi desfasoara activitatea pe piata serviciilor de lucrari de constructii, piata serviciilor de instalatii, piata serviciilor de comunicatii si alte activitati conexe ale acestora din Romania.

Autoritatea de concurenta a anuntat luni ca detine indicii privind o posibila coordonare a comportamentului comercial al companiilor mentionate, in sensul fixarii preturilor de vanzare ori de cumparare (sau orice alte conditii de tranzactionare) si/sau impartirea pietei serviciilor de lucrari de constructii, pietei serviciilor de instalatii, pietei serviciilor de comunicatii si alte activitati conexe ale acestora din Romania, cu scopul de impiedica, restrange ori denatura concurenta.

De asemenea, Autoritatea de Concurenta a primit o sesizare din piata, de la unul dintre ofertanti, privind posibile practici anticoncurentiale ale companiilor participante la licitatia organizata de Ministerul Afacerilor Interne.

In acest context, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile si punctele de lucru ale unor companii care activeaza pe aceste piete.

Inspectiile inopinate reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, efectuarea acestora nereprezentand o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste existenta unei incalcari a Legii concurentei.

Documentele ridicate se afla in analiza autoritatii romane de concurenta.

Inspectiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.

Sursa : www.mediafax.ro