22 sep 2020 - Poliţia Romana

Accidentul lui Bode de pe Dealul Negru: IPJ Arges refuza sa spuna daca a facut audieri in caz

Raspunsurile primite in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public arata cum nu mai putin de sapte institutii de aplicare a legii - structuri de politie, parchete si SPP- evita sau se eschiveaza sa dea explicatii opiniei publice despre accidentul de circulatie din Arges in care a fost implicat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Un raspuns al IPJ Arges arata ca ,,IPJ Arges a fost anuntat in legatura cu accidentul de circulatie din data de 30 august 2020, produs pe DNA 7, pe raza comnei Draganu, prin intermediul unui apel la Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112. Ora apelului la 112, prin care a fost sesizata producerea evenimentului rutier este 18.25 iar echipajele Serviciului Rutier Arges au ajuns la fata locului in aproximativ 15 minute de la sesizarea evenimentului".

Politistii mai spun ca ,,in cauza au fost efectuate cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa" sievita sa spuna daca au facut audieri de victime si martori,inclusiv audierea ministrului Bode si a ofiterului SPP,data acestor audieri, data includerii imaginilor aparute public in dosar, data constituirii dosarului penal in cauza, cat si momentul in care IPJ Arges a luat la cunostinta ca in speta sunt implicati atat un ofiter SPP si o masina SPP care transporta un ministru al Guvernului Orban.

,,Procedura din cursul urmaririi penale, ce are ca obiect strangerea probelor neceare cu privire la existenta infractiunilor, la identificarea persoanelor care au savarsit o infractiune si la stabilirea raspunderii penale a acestora, are caracter nepublic. Dosarul a fost inaintat la data 2.09.2020, cu propuneri legale,Parchetului de pe langa Judecatoria Pitesti,caruia va puteti adresa pentru informatii suplimentare", se eschiveaza IPJ Arges.

La 15 septembrie 2020, intr-un alt raspuns la o solicitare legala,Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti spune ca n-are nimic de comunicatpentru ca ,,la data de 2.09.2020 a intervenit desesizarea". Si ca atare,solicitarea a fost redirectionata acolo unde cauza este in prezent in lucru- adica laParchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie de Justitie- Sectia Parchetelor Militare.

La 18 septembrie 2020,Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie de Justitie- Sectia Parchetelor Militare, cu solicitarea redirectionata de la Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti, ofera acelasi raspuns pe care l-a oferit si in 11 septembrie 2020: ,,in cauza nu s-a inceput urmarirea penala in personam. Inceperea urmaririi penale a fost dispusa in rem sul aspectul savarsirii infractiunilor de vatamare corporala din culpa si ulterior extinsa sub aspectul savarsirii infractiunii de nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca"

Un alt raspuns, sosit pe 16 septembrie 2020, de la Inspectoratul General al Politiei Romane, cu privire la acelasi accident in care a fost implicat ministrul Lucian Bode, arata ca solicitarea afost redirectionata de la IGPR catre IPJ Arges, iardin 12 septembrie 2020 pana in prezent, Directia Rutiera din cadrul IGPR cat si Serviciul Politiei Rutiere Arges, cu solicitari separate, au evitat sa ofere un raspuns la informatii de interes public.

La 14 septembrie 2020, siServiciul de Protectie si Paza condus de generalul Lucian Pahontu a refuzat sa spuna data de la care ministrul Transporturilor, Lucian Bode, beneficiaza de protectie pe bani publici, care este institutia care a aprobat protectia ministrului si care este motivatia argumentata pentru care ministrul Transporturilor din Romania beneficiaza de protectie SPP pe bani publici.

La 11 septembrie 2020,la 13 zile dupa accident,Sectia Parchetelor militare din Parchetul General a aratat ca in privinta accidentului de circulatie din 30 august 2020, in care a fost implicat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, pana pe 11 septembrie 2020, procurorii nu incepusera urmarirea penalainpersonam si, ca atare, nimeni nu avea calitatea de suspect sau de inculpat.

La 9 septembrie, procurorul George Nica a declarat in direct pe Aleph News, in emisiunea ,,Marius Tuca Show", ca la 5 zile dupa accidentul in care a fost implicat ministrul Lucian Bode,dosarul nu cuprindea nicio audiere a celor implicati,nici a martorilor,nu cuprindea imaginile aparute public deja de mai multe zile, a spus caprocesul verbal de constatare de la fata locului nu fusese semnat si de ofiterul SPP implicat in accident- pentru ca acesta se afla in spital, iar din 30 august pana pe 3 septembrie -SPP nu informase Parchetul de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, desi Serviciul de Protectie si Paza avea aceasta obligatie legala.

George Nica a mai declarat ca numele ministrului Lucian Bode nu aparea in niciun act al dosarului.

,,Am retinut ca soferul se numeste parca Nicolae Lupu. Am avut dosarul fix o zi, a doua zi mi-a venit ordonanta de preluare a cazului. Nu s-au efectuat audieri de Politie. Nu exista nicio declaratie a lui Bode la dosar. Procesul de constatare era la dosar. Declaratii nu au fost luate separat de acel proces verbal. Conform Codului de Procedura Penala, Politia putea sa le ia niste declaratii. Actele se pastreaza ulterior declinarii dosarului. Imaginile nu erau la dosar", a declarat procurorul Nica, pe Aleph News.

,,In procesul verbal era ceva mentionat de Bode", l-a intrebat pe procuror moderatorul Marius Tuca. ,,Nu, nimic", a raspuns acesta.

Ulterior,pe 11 septembrie 2020, procurorul magistrat George Nica, seful sectiei judiciare din Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, purtator de cuvant al institutiei si cel care a avut in instrumentare o zi dosarul accidentului in care a fost implicat ministrul Lucian Bode a ajuns sa fie cercetat, in urma unui control dispus de procurorul general, Gabriela Scutea, pentru declaratiile facute, miercuri, 9 septembrie 2020, in emisiunea ,,Marius Tuca Show", de pe Aleph News.

Procurorul George Nica a fost instiintat de controlul dispus de catre Procurorul General al Parchetului Militar de pe langa Curtea Militara de Apel, Adrian Cornel Nicolau.Potrivit declaratiei de avere din 2018, Cristina Nicolau, sotia lui Adrian Cornel Nicolau, este angajata consilier juridic in SPP.

, un subofiter SPP si in care a fost implicat si ministrul Lucian Bode a avut loc acum pe 30 august, in comuna Draganu, judetul Arges.

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Judetene Arges si imaginilor publice aparute, ,,s-a stabilit ca masina ministrului Bode circula pe contrasens si a intrat in coliziune cu un autoturism care se deplasa regulamentar din sens opus, in conditiile efecturarii unei depasiri neregulamentare".

,,In urma evenimentului rutier au fost raniti soferul primei masini si o pasagera din al doilea autovehicul - o femeie de cetatenie poloneza. Si soferul acestei masini este tot de cetatenie poloneza", a comunicatPolitia Judeteana Arges, subofiterul SPP fiind transportat la spital, potrivit procurorului George Nica.

Sursa : www.mediafax.ro