01 mai 2021 - Poliţia Romana

1 MAI. Ziua Internationala a Muncii. Ce semnificatie are data

1 Mai. Cum a aparut si de ce o sarbatorim

La scurt timp dupa incheierea razboiului civil american, oamenii din mai multe orase au cerut scaderea programului de lucru de la zece ore la opt ore. O lege in acest sens a fost adoptata doar in cateva state. In 1886 pe data de 1 mai are loc in Chicago o greva organizata de Federeatia Sindicatelor din Statele Unite si Canada. Peste 40.000 de oameni au iesit pentru a cere introducerea stipulatiei: "8 ore sa constituie ziua legala de munca". Protestul inceput pasnic s-a intins pe mai multe zile in care au avut loc confruntari violente intre manifestanti si fortele de ordine.

Ziua muncii a fost recunoscuta oficial in 1889 de Primul Congres Socialist International de la Paris pentru a comemora lupta dintre uniune si fortele din statul Illinois. Federatia Sindicala si SUA se vor dezice de data de 1 mai din mai multe motive: facea trimitere la evenimentele violente dintre sindicate si autoritati, dar motivul principal a fost cresterea curentului comunist din lume care a imbratisat cu drag acesta sarbatoare ce se potrivea discursului promovat.

In SUA sarbatoarea dedicata muncitorilor se comemoreaza la inceputul lunii septembrie.

In restul lumii sarbatoarea a fost instituita in multe state fiind sarbatorita cu precadere pe data de 1 mai sau in prima zi de luni din Mai. Exista si state unde sarbatoarea muncii s-a transformat in saptamana muncii precum Africa de Sud. In China se intinde pe trei zile.

1 Mai in Romania

In tara noastra sarbatoarea a fost comemorata trecator inca din perioada lui Carol I, dar evenimentul a fost asimilat de cultura romaneasca in perioada comunista. Sovieticii au imbratisat cu drag sarbatoarea considerand ca "se opune filozofiei capitaliste americane" si au impus-o in URSS si in blocul comunist din Est. In Romania in perioada comunista aveau loc evenimnete propagandistice ale regimului cu manifestatii de amploare pe strazi si stadioane. Dupa decembrie 1989 sarbatoarea a ramas in mentalul colectiv, dar s-a renuntat la manifestatii si s-a preferat mersul la iarba verde.

Printre tarile care sarbatoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numara si Germania, Belgia, Croatia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong etc.

Sursa : www.mediafax.ro