03 oct 2018 - Penitenciare

Situatie socanta: Detinutii, folositi la paza penitenciarelor in Romania

Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a declarat, miercuri, că în prezent sunt folosiţi peste 300 de deţinuţi pentru paza penitenciarelor. Potrivit lui Dumitraşcu, sunt folosiţi şi condamnaţi care fac parte din grupări mafiote.

,,O situatie recenta arata ca sunt folositi peste 300 de detinuti pentru paza penitenciarelor, la 21 de inchisori. Sunt detinuti cu toate tipurile de condamnari si sunt si detinuti care parte din grupari mafiote, care sunt inclusi in paza penitenciarelor. In ceea ce priveste sarcinile lor, acestia stau intr-un post de paza, si, teoretic, sunt atenti ca cineva sa nu incerce sa patrunda sau sa iasa sau sa faciliteze evadarea cuiva", a declarat, miercuri, Sorin Dumitrascu, la protestul angajatilor din penitenciare, care a avut loc in fata Ministerului Justitiei.

Potrivit lui Dumitrascu, detinutii folositi la paza penitenciarelor beneficiaza de reducerea pedepselor, precum si de alte avantaje.

,,Toti detinutii folositi la paza beneficiaza de reducerea pedepsei si de avantaje la obtinerea unor recompense. Sunt folosti pentru ca avem un deficit de personal fantastic, tocmai pentru acest motiv avem un milion de ore neplatite", mai sustine Dumitrascu.

Aproximativ 300 de sindicalisti ai Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) au protestat, miercuri, in fata Ministerului Justitei, fiind nemultumiti de conditiile de munca din penitenciare, precum si de nivelul de salarizare.

Sursa : www.mediafax.ro