10 sep 2019 - Penitenciare

Sindicatele din Penitenciare, discutii cu ministrul Justitiei despre masurile planului CEDO

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţionala a Penitenciarelor (FSANP) a anunţat că, în intervalul marţi - joi, ministrul Justiţiei Ana Birchall se va întâlni la Sibiu cu directorii din penitenciare. Tema de discuţie este stadiul actual privind îndeplinirea măsurilor stabilite de planul CEDO.

,,In perioada 10 - 12 septembrie 2019 Ana Birchall se intalneste, in sfarsit, cu directorii de penitenciare. De ce? Ca sa afle care sunt problemele din penitenciare. Ceea ce nu-i rau. Singura problema e ca avem deja experienta unei lungi serii de promisiuni nerespectate. Ne pastram, deci, aceleasi rezerve in ceea ce priveste rezolvarea acestor probleme", au transmis reprezentantii FSANP, intr-un comunicat de presa remis, marti, MEDIAFAX.

Sursa citata mai spune ca ,,pe agenda de lucru, pe langa obisnuitele ode discrete, stadiul actual privind indeplinirea masurilor stabilite in Planul CEDO (e.g. investitii si reparatii curente; restante raportat la termenele prevazute pentru anul 2018; aspecte problematice, identificate la nivel sistemic, pe linie de investitii, precum si propuneri/demersuri concrete de remediere, etc.) si masuri urgente de accelerare a implementarii".

Discutiile de marti se vor desfasura in intervalul orar 15.00 - 18.30 si vor viza stadiul actual privind indeplinirea masurilor stabilite in planul CEDO, precum si analiza activitatii de achizitii din unitati si sustinerea personalului din acest sector de catre directorii de unitati (e.g. identificare personal din alte compartimente; participarea la cursuri de expert achizitii; stabilitatea acestora pe functie; limitarea miscarilor de personal dinspre acest sector de activitate spre alte sectoare etc.).

Vor fi abordate si propunerile de optimizare a aplicatiei Pontaje an-line.

,,Elemente de relevanta privind proiectele cu finantare externa in curs de derulare (e.g. fonduri norvegiene, Banca de Dezvoltare) dar si alte aspecte problematice si proopuneri formulate de directorii de penitenciare", potrivit sursei mentionate.

Miercuri, intalnirea se va desfasura intre orele 9.00 - 18.00 si vor fi discutii despre ,,cultura organizationala, optimizarea comunicarii interne si rolul activ al directorului si altor factori de conducere in optimizarea climatului de munca (e.g. responsabilizarea directorilor, managementul participativ, exemplul personal, proiectul Strategiei de comul1lcare - interna si externa - pentru sistemul penitenciar)", se transmite comunicatul de presa.

Printre teme se numara si prioritati pe linia asigurarii asistentei medicale, educationale, psihologice si sociale a persoanelor private de libertate ( strategia nationala de reintegrare sociala; prioritizarea demersurilor de alfabetizare, instruire scolara, a programelor de diminuare a agresivitatii si a celor destinate agresorilor sexuali, etc.).

Un alt subiect vizeaza situatia privind elaborarea proiectelor de acte normative subsecvente Legii nr. 145/2019 (calendarul elaborarii celor 41 proiecte de acte normative; consultarea unitatilor si incurajarea formularii de propuneri privind proiectele deja elaborate si trimise spre consultare; constituirea unui grup de lucru pentru analiza acestora la nivel de unitate; propunerea de decalare a sesiunii de analiza a cererilor de schimbare si mutare, dupa aprobarea noilor proiecte de acte normative etc.).

Sunt avute in vedere si solutii pentru deblocarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante de politisti de penitenciare.

,,Analiza privind oportunitatea ocuparii posturilor de personal contractual si estimarea impactului finaciar al acestora. Analiza situatiei privind gestionarea proceselor in care Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate sunt palte (contencios, procese cu sindicate, personal, alte parti). Recomandari sistemice", mai arata comunicatul FSANP.

Vor fi analizate principalele aspecte problematice produse la nivel de unitati (e.g. evadari, parasiri puncte de lucru etc). Cauze si masuri. Masuri pe linie operativa, raportat la contracararea ultrajelor si agresiunilor asupra politistilor de penitenciare, precum si propuneri de optimizare a activitatii grupelor operative. Propuneri de profilare a unitatilor penitenciare pentru echilibrarea efectivelor si optimizarea distributi ei persoanelor custodiate la nivel national.

Nu in ultimul rand va fi analizata situatia privind orele suplimentare, demersuri de optimizare a managementului local al resurselor pentru incadrarea in plafonul financiar de 3%. Aspecte de relevanta privind constituirea si functiona ea Comisiilor de disciplina (consultarea organizatiilor sindicale, etc.). In final vor fi discutate alte aspecte problematice si si propuneri formulate de catre directorii de penitenciare, conchide sursa amintita.

Sursa : www.mediafax.ro