10 aug 2018 - Penitenciare

Sindicalistii din penitenciare il acuza pe Toader ca stia circumstantele mortii lui Stan Mustata

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) transmite, vineri, că ministrul Justiţiei avea informaţii care puteau clarifica circumstanţele decesului fostului judecător Stan Mustaţă, în condiţiile în care Tudorel Toader a cerut anchetă la trei închisori.

"Ministrul Justitiei, domnul Tudorel Toader, declara recent ca a cerut controale la Penitenciarele Jilava, Rahova si Giurgiu ca urmare a decesul detinutului Stan Mustata, desi acestea se declanseaza, din oficiu, de catre Parchet la orice deces al unei persoane custodiate, indiferent de motivele aparente. O reactie extrem de nepotrivita, avand in vedere ca acesta cunostea informatii de natura a clarifica circumstantele decesului, un aspect important fiind cel referitor la conexiunea eronata facuta intre transferul detinutului si decesul care a avut loc o luna mai tarziu, pe fondul unor afectiuni cronice", transmite Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), intr-un comunicat de presa remis vineri dimineata MEDIAFAX.

Sindicalistii din penitenciare spun ca fostul judecator Stan Mustata a murit pe 8 august 2018, in jurul orei 22.15, la Sectia Terapie Intensiva a Spitalului de Nefrologie Carol Davila, iar in dimineata zilei urmatoare ministrul Tudorel Toader a fost informat "in amanunt de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor referitor la acest eveniment".

"Consideram asadar ca ministrul Justitiei, domnul Tudorel Toader, nu si-a respectat obligatia de informare corecta a publicului si a incercat sa se scoata in mod cinic din ecuatia responsabilitatii pentru eventualele nereguli si probleme de sistem, una fiind chiar masura recenta a acestuia de a reorganiza Serviciul medical din penitenciare intr-unul de supraveghere medicala in pofida opozitiei exprimate de catre specialisti", potrivit sursei citate.

Tudorel Toader a solicitat anchete in penitenciarele Rahova, Jilava si Giurgiu, dupa moartea fostului judecator Stan Mustata, a confirmat ministrul Justitiei, pentru MEDIAFAX, subliniind totodata ca cercetarile cerute sunt diferite de cele demarate de ANP.

Reactia sindicatelor vine dupa ce ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca a solicitat anchete in penitenciarele Jilava, Rahova si Giurgiu, unde ar fi fost transferat fostul judecator Stan Mustata. Tot in privinta acestei situatii, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au deschis un dosar de moarte suspecta in cazul decesului fostului judecator Stan Mustata, cauza fiind deschisa in urma unei sesizari depuse de catre reprezentantii Spitalului ,,Carol Davila".

Sursa : www.mediafax.ro