02 aug 2018 - Penitenciare

Protest la un penitenciar, pe termen nedeterminat. Angajatii cer demisia lui Tudorel Toader

175 de angajaţi ai Penitenciarului din Botoşani, care fac parte din Sindicatul Novo Legis, au declanşat o serie de acţiuni de protest, pe termen nelimitat, supăraţi că nu le sunt plătite orele suplimentare. Angajaţii refuză să mai facă ore suplimentare.

Conducerea sindicatului anunta ca din octombrie angajatii din penitenciar vor refuza sa intre in serviciu, pe langa lista de revendicari solicitand si demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Toti angajatii Penitenciarului Botosani care fac parte din Sindicatul Novo Legis au declansat, incepand de miercuri, o serie de actiuni de protest,, pe termen nelimitat, conducerea sindicatului anuntand ca, in cazul in care nu se rezolva problema legata de plata orelor suplimentare, angajatii din penitenciar vor refuza sa intre in serviciu incepand cu luna octombrie.

Nemultumiti de promisiunile nerespectate ale ministrului Justitiei, pe langa lista de revendicari, angajatii solicita si demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader.

"Avem 175 de angajati ai Penitenciarului in sindicat si suntem nemultumiti de faptul ca nu ne sunt platite orele suplimentare efectuate in plus peste norma de 160 de ore. Sunt drepturi cuvenite in mod legal, dar neplatite. Lucram suplimentar, dar ministerul refuza sa ne platesca orele suplimentare. Sunt doua categorii - orele suplimentare facute peste norma de 160 si orele lucrate in weekend si sarbatori legale, iar ministerul vrea sa plateasca numai o categorie, ceea ce nu este corect", a declarat, pentru MEDIAFAX, presedinte Sindicatul Novo Legis Botosani, Ionel Dimitrovici.

Intr-un comunicat transmis presei, conducerea sindicatului Novo Legis anunta ca angajatii din Penitenciarul Botosani declanseaza pe termen nelimitat actiunile de protest.

"Intr-o prima etapa, incepand cu 1 august 2018, angajatii din penitenciare refuza efectuarea de ore suplimentare si alte atributii decat cele specifice functiilor ocupate, asigurandu-se doar activitatile ce tin strict de siguranta penitenciarului, chiar daca acest lucru ar insemna ca drepturile detinutilor sa nu fie acordate in totalitate. Actiunile de protest se extind cu pichetarea penitenciarului, iar in luna octombrie ne alaturam celorlalte sindicate din penitenciare afiliate FSANP, cu mitinguri in uniforma la Ministerul Justitiei, la Administratia Nationala a Penitenciarelor cu mars de protest intre cele doua institutii. Tot in luna octombrie, ca ultima forma de protest, angajatii din penitenciar vor refuza sa intre in serviciu in cazul in care nu este asigurat personalul necesar pentru desfasurarea misiunilor in conditii de siguranta. Pe langa lista de revendicari, cerem in continuare demisia Ministrului Justitiei Tudorel Toader", sustine Ionel Dimitrovici, presedintele Sindicatul Novo Legis.

Pe lista de revendicari sunt incluse conditii de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, stoparea imputernicirilor ilegale, eliminarea discriminarilor salariale, aprobarea Statutului politistului de penitenciare, incetarea abuzului asupra pensionarilor si plata integrala a orelor suplimentare.

Sursa : www.mediafax.ro