07 iun 2018 - Penitenciare

Mormintele detinutilor politici morti in penitenciarul Targu Ocna, cautate

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează începând de joi a treia campanie de investigaţii arheologice în oraşul Târgu Ocna, judeţul Bacău, pentru găsirea mormintelor deţinuţilor politici morţi în penitenciarul din localitate.

Reprezentantii IICCMER au inceput joi cercetarile pentru identificarea cadavrelor detinutilor politici care au decedat in Penitenciarul Targu Ocna, din judetul Bacau.

,,Prin aceasta campanie, care este la a treia editie, incercam sa aducem o reparatie morala detinutilor politici care au decedat in sistemul penitenciar din perioada comunista. Fie ca este vorba despre persoane care au fost impuscate fara un proces echitabil, fie ca au fost executate in urma unor sentinte judecatoresti sau au decedat din alte cauze, incercam sa identificam mormintele comune si, respectiv, cadavrele. Actiunea va dura cateva zile, pentru ca depindem de conditiile meteorologice", a declarat joi dimineata, corespondentului Mediafax, arheologul Gheorghe Petrov, expert IICCMER, organizatorul si responsabilul santierului arheologic.

Potrivit acestuia, cercetarile vor fi facute de un colectiv de arheologi de la IICCMER si institutiile muzeale colaboratoare.

,,Investigatiile se vor desfasura in prezenta unui procuror militar de la Sectia Parchetelor Militare. Evolutia situatiei din ultimii ani a facut ca in portiunea de cimitir in care s-au ingropat detinutii sa ramana libere doar cateva suprafete. Aceasta situatie a determinat efectuarea in 2011 si 2013 a unor cercetari arheologice. In cursul acestor cercetari au fost identificate 22 de morminte, dintre care zece apartineau unor fosti detinuti", a adaugat Petrov.

Conform acestuia, ramasitele pamantesti care au fost recuperate in cursul cercetarilor anterioare, asupra carora s-au facut deja examinari de specialitate, la care se vor adauga cele care se vor descoperi in urmatoarele interventii, vor intra in circuitul legal, ce trebuie sa duca la stabilirea identitatii acestor victime.

Reprezentantii IICCMER au afirmat ca multe dintre mormintele fostilor detinuti politici au fost distruse in decursul timpului de inmormantarile ulterioare, iar, pentru recuperarea acestora, nu se mai poate face nimic. Totusi, multe dintre victimele care au murit in acest penitenciar au rude si urmasi care, de la caderea oficiala a regimului comunist, asteapta din partea autoritatilor statului adoptarea unor masuri reale si efective care sa duca la descoperirea si recuperarea osemintelor acestor oameni, care au zacut zeci de ani in morminte anonime.

Astfel, IICCMER lanseaza un apel catre rudele si urmasii victimelor care au decedat in penitenciarul de la Targu Ocna sa contacteze institutul sau direct pe responsabilul actiunii, pentru a putea fi indrumati catre autoritatile care au in sarcina identificarea osemintelor recuperate.

Conform unei evidente provizorii bazate pe surse documentare, in perioada 1950-1964, in penitenciarul din Targu Ocna au fost incarcerate, pe diferite termene de timp, 841 de persoane condamnate pentru delicte politice, dintre care 71 au murit in timpul detentiei. Mortii au fost inhumati intr-un cimitir parohial situat in apropierea penitenciarului, iar inmormantarile au fost facute intr-o zona mai libera a cimitirului, trupurile defunctilor fiind depuse, fara sicriu, in gropi individuale sau comune.

Sursa : www.mediafax.ro