09 aug 2018 - Penitenciare

Ministrul Toader cere anchete in trei penitenciare, dupa moartea lui Stan Mustata

Tudorel Toader a solicitat anchete în penitenciarele Rahova, Jilava şi Giurgiu, după moartea fostului judecător Stan Mustaţă, a confirmat ministrul Justiţiei, pentru MEDIAFAX, subliniind totodată că cercetările cerute sunt diferite de cele demarate de ANP.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a confirmat pentru MEDIAFAX, ca a solicitat anchete in penitenciarele Jilava, Rahova si Giurgiu, unde ar fi fost transferat fostul judecator Stan Mustata.

Tot in privinta acestei situatii, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au deschis, joi, un dosar de moarte suspecta in cazul decesului fostului judecator Stan Mustata, cauza fiind deschisa in urma unei sesizari depuse de catre reprezentantii Spitalului ,,Carol Davila".

Reprezentantii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au deschis, joi, un dosar de moarte suspecta, dupa ce judecatorul Stan Mustata a decedat miercuri noapte. Dosarul a fost deschis in urma unei sesizari a Spitalului Militar ,,Carol Davila".

De asemenea, si Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) anunta, joi, ca a demarat o ancheta interna la nivelul Penitenciarului Jilava dupa decesul fostului judecator Stan Mustata. Acesta a fost transportat din inchisoare la Spitalul Carol Davila, unde ulterior a decedat.

"In data de 8 august 2018, in jurul orei 22.00, s-a inregistrat decesul unei persoane custodiate de Penitenciarul Bucuresti - Jilava care se afla internata intr-o retea sanitara publica. Conform procedurilor legale, au fost dispuse urmatoarele masuri: anuntarea familiei persoanei decedate, informarea judecatorului de supraveghere a privarii de libertate si urmeaza a fi sesizate organele competente pentru cercetarea cauzelor si imprejurarilor care au condus la producerea evenimentului. Precizam ca persoana custodiata era inregistrata in evidenta unitatii penitenciare cu afectiuni medicale cronice", transmite Administratia Nationala a Penitenciarelor, intr-un comunicat de presa remis joi MEDIAFAX.

Totodata, ANP anunta ca, la nivelul administratiei locului de detinere, a fost demarata o ancheta interna.

Avocatul fostului judecator Stan Mustata a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca va face plangere penala impotriva conducerii Penitenciarului Jilava si memorii la Ministerul Justitiei (MJ) si ANP referitor la situatia din inchisori.

"Voi face plangeri impotriva directorului care a dispus transferul la 2 noaptea, voi face un memoriu la Ministerul Justitiei si la Administratia Nationala a Penitenciarelor, cu solicitarea de efectuare de verificari, voi face tot ceea ce trebuie facut. Memoria acestui om merita", a declarat, pentru agentia de presa MEDIAFAX, avocatul Lorette Luca.

Fostul judecator Stan Mustata a decedat, in noaptea de miercuri spre joi, din cauza unui infarct miorcardic suferit in timp ce i se facea o dializa. Fostul magistrat, care era incarcerat de mai bine de doi ani, avea cancer, dar suferea si din cauza unor probleme ale rinichilor.

Sursa : www.mediafax.ro