20 aug 2018 - Penitenciare

Ministrul Justitiei propune mandate de 4 ani pentru directorii de penitenciare

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader (foto), a anuntat luni, 20 august 2018, ca intentioneaza redactarea nou Statut al lucratorilor din penitenciare, astfel incat functia de directori al unei inchisori sa nu mai poata fi ocupata pe o perioada nedeterminata, ci timp de 4 ani.

In acest sens, demnitarul a invocat cutuma romaneasca potrivit careia mandatele in functii publice au o durata determinata. Totodata, Tudorel Toader a argumentat ca trebuie sa aiba sanse si cei care doresc sa candideze pentru conducerea unui penitenciar.

Declaratiile ministrului Justitiei, Tudorel Toader:

“In momentul in care eu am venit ministru al Justitiei, am constatat faptul ca statutul functionarilor cu statut special din penitenciare prevede urmatorul lucru: concursul pentru ocuparea functiei de director de penitenciar se organizeaza potrivit statutului, dar pe o perioada nedeterminata. Adica cineva ocupa functia de director pana iese la pensie. Or, in Romania regula este a mandatului determinat. Cel mai mare mandat il au judecatorii de la Curtea Constitutionala, consilierii de la Curtea de Conturi (care au noua ani), dupa care vin mandate de cinci ani, patru ani, trei ani, dar niciun demnitar al statului nu are mandat pe perioada nedeterminata.

Mie mi se pare normal ca periodic, la patru ani de zile, sa fie aceasta scoatere la concurs a posturilor, ca cel ce este in functie sa poata ocupa din nou inca un mandat, dar sa dam sperante, sa dam sanse si altora care-si doresc aceasta functie. De aceea, am grabit oarecum elaborarea noului statut pentru penitenciare (si se va numi Statutul politistilor de penitenciare, ca sa intre in familia ocupationala Ordine publica, siguranta nationala), unde am prevazut mandat de 4 ani, cu posibilitatea unui nou mandat. Din momentul in care am venit eu, n-am scos niciun post de director la concurs pe perioada nedeterminata, din acest considerent.

Proiectul de lege este in Parlament. Am cerut procedura de urgenta si sper sa fie adoptat cat mai repede. In clipa in care e adoptat, toate posturile vor fi scoase la concurs”.

sursa foto: romanialibera.ro

Sursa : www.juri.ro